Titanic-elokuvan ohjaaja: Rose oli kuin suomalaisnainen

Julkaistu:

Titanic-elokuva liippaa lähempää suomalaisia kuin tähän saakka on tiedetty, paljastaa Ilta-Sanomien Titanic-lehti.
Titanic-elokuvan naispäähenkilön Rosen hahmo vanhuksena oli ohjaaja James Cameronin mielestä kuin tosielämän Titanic-selviytyjä Eleanor Shuman – helsinkiläisen Alina Backbergin tytär.

Vuonna 1997 ensi-iltaan tullut Titanic on Suomessa kaikkien aikojen katsotuin ulkomainen elokuva.

- Kun näimme elokuvan ensimmäisen kerran, sanoin sen jälkeen miehelleni, että Rose toi mieleeni Eleanorin. Molemmat nauroimme ajatukselle, kertoo vantaalainen Ritva Hälikkä.

Backbergin sukuseuran varapuheenjohtaja oli tietämättään enemmän kuin lähellä totuutta.

Titanicin uppoamisesta tulee 15. huhtikuuta kuluneeksi tasan sata vuotta. Ilta-Sanomat julkaisi Titanicin kohtaloista historialehden, jossa kerrotaan unohduksissa olleiden Titanicin "kadonneiden suomalaisten" uskomaton selviytymistarina.

Alina Backberg oli matkalla kahden pikkulapsensa, 1,5-vuotiaan Eleanorin ja 4-vuotiaan Haroldin kanssa kotoaan Helsingin Mikonkadulta Kansallisteatterin takaa Amerikkaan, kun he yllättävän hiilikaivoslakon vuoksi pääsivät mukaan Titanicin neitsytmatkalle.

Sadan vuoden aikana Titanic-tutkijat ovat päätyneet siihen, että jäävuoreen törmänneellä maailman suurimmalla laivalla oli mukana 63 suomalaismatkustajaa, joista vain 20 selvisi elossa.

Alinan ja hänen lastensa nimiä ei suomalaislistalla koskaan ollut - kuin vasta nyt IS:n selvitysten jälkeen.

Alina ja lapset pääsivät värikkäiden vaiheiden jälkeen Amerikan-kotiinsa Illinoisin osavaltioon. Eleanor varttui aikuiseksi ja kuuli äidiltään tarinoita traagisesta merimatkasta.

Vuonna 1996 Eleanor, tuolloin 85, oli perheineen mukana muistoristeilyllä, joka pysähtyi Titanicin uppoamispaikalle Atlantilla.

- Se oli aika aavemaista. Meillä oli muistotilaisuus laivan kannella. Äiti lausui muutamia sanoja ja hyvästit ihmisille, jotka menivät Titanicin myötä, kuvaili Eleanorin poika Earl Shuman tilannetta.

Seuraavana vuonna tuli ensi-iltaan Cameronin Titanic-leffa, joka käynnistyy kohtauksesta, jossa ikääntynyt Rose (näyttelijä Gloria Stuart, 85) saapuu samaiselle uppoamispaikalle nykyajassa.

Elokuvan ensi-illassa Chicagossa Eleanor oli Cameronin kutsuvieraana joulukuussa 1997. Elokuvastaan Oscarit pokannut ohjaaja kohteli Eleanoria "kuninkaallisesti".

Eleanor oli tiettävästi ainoa Titanicin eloonjäänyt, jonka Cameron tapasi.

Tapaamisen jälkeen elokuvaan tyytyväinen Eleanor kertoi toimittajille salaisuuden, jonka Cameron oli paljastanut helsinkiläisnaisen tyttärelle:

- Hän kertoi minun muistuttavan Rosea. Joten kun näette Rosen elokuvassa, ajatelkaa minua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt