Härmä - lue IS:n arvio elokuvasta!

Pohjanmaan puukkojunkkareista 1800-luvulla kertova Härmä on puhdasverinen suomalainen western. Se kertoo nuorista rakastavaisista ja toisiaan vastaan nousevista veljeksistä laittomuuden hallitsemilla lakeuksilla.

Perimysriita suistaa veljekset sotajalalle.

17.2.2012 9:42

Esko (Mikko Leppilampi) on vauraan Välitalon vanhin poika ja pelätty puukkojunkkari, joka kutsuu itseään rehvakkaasti Härmän kuninkaaksi. Matti (Lauri Tilkanen) on hänen rehti pikkuveljensä, joka heilastelee kauniin Ainon (Pamela Tola) kanssa.

Veljesten välit särkyvät, kun heidän isänsä (Esko Salminen) testamenttaa tilan Matille, koska ei usko Eskosta olevan sen isännäksi. Veriseksi kärjistyvän veljesriidan kiistakapulaiksi joutuu myös Aino.

Pohjanmaan lakeudet ja historiallisesti ainutlaatuinen puukkovallan aika soveltuvat mainiosti suomalaisen westernin rakennuspuiksi. JP Siilin kirjoittama ja ohjaama Härmä onnistuu ajankuvassaan pitkälti erinomaisen lavastuksen (Päivi Kettula) ja puvustuksen (Anu Pirilä) ansiosta. Sen välittämä kuva väkivallan hallitsemasta maalaisyhteisöstä on kiitettävän romantisoimaton. Sen vakuuttavuutta historiallisena draamana nakertaa kuitenkin tarinan kaavamaisuus.

Nätit kasvonsa siivottoman tukan ja parran alle kätkevä Leppilampi tekee puukkoon turvautuvana Eskona vahvan ja traagisiakin sävyjä saavan roolityön.

Myös Tilkanen ja Tola ovat rooleissaan hyviä, mutta Matin ja Ainon rakkaustarina, jonka pitäisi olla elokuvan keskeistä polttoainetta, jää silti luvattoman vaisuksi. Siilin käsikirjoitus ja ohjaus eivät yksinkertaisesti tavoita sellaisia tunnetasoja, joita heidän tarinansa vaatisi.

Katso elokuvan traileri:

Härmä

Ohjaaja: JP Siili

Pääosissa: Lauri Tilkanen, Mikko Leppilampi, Pamela Tola.

Juoni: Perimysriita suistaa veljekset sotajalalle 1800-luvun Pohjanmaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?