TV & elokuvat

Kriitikot eivät lämmenneet Iron Skylle

Julkaistu:

Berliinin elokuvajuhlilla lauantaina ensimmäistä kertaa esitetyn Iron Skyn kriitikkovastaanotto ei ole ollut ihan toivotun kaltainen.
Vaikka suomalainen, vuoteen 2012 sijoittuva tieteisparodia sai gaalanäytöksessään useat aplodit, kaksi kolmesta tärkeästä alan ammattilehdestä suhtautui siihen nuivasti. Näissä julkaisuissa pohditaan taiteellisen tason ohella myös kaupallisia mahdollisuuksia.

–Huumori ei nouse visuaalisen loiston tasolle, toteaa The Hollywood Reporterin David Rooney.

Hän vertaa Timo Vuorensolan ohjaaman, avaruuteen vuonna 1944 paenneiden natsien paluusta kertovan elokuvan huumoria tieteissatiiriin Spaceship Troopers ja Star Trek -aiheiseen parodiaan Galaxy Quest.

–Käsikirjoitusta olisi pitänyt vielä viilata pitkään, jotta se nousisi niiden tasolle, Rooney arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa hyvääkin tavaraa on, mutta vitsejä on aivan liian vähän, eikä poliittinen satiiri ole terävää.

Varietyn Leslie Felperin on tylympi. Hänen mukaansa Iron Sky on pitkitetty sketsi. Se ei ole tarpeeksi hyvä noustakseen hitiksi eikä kyllin huono kulttielokuvaksi.

Hyvästä natsikonseptista huolimatta "lopullinen tuote on parempi teoriassa kuin käytännössä."

–Se on epäonnistunut, Felperin kiteyttää.

Erikoistehosteita hänkin silti kehuu.

Screenissä elokuvan arvioinut lehden pääkriitikko Mark Adams on kuitenkin positiivinen. Hänen mukaansa elokuva tarjoaa suurimman osan ajasta sitä mitä lupaa.

–Iron Skyn parissa saa nauttia fiksusta scifi-huvista, Adams summaa.

Hän ei löydä elokuvasta suuria heikkouksia, mutta aloittaa toteamalla sen olevan leimallisesti B-leffa.

Huippukohdiksi Adams mainitsee Charlie Chaplinin Diktaattoriin liittyvän huumorin, avaruussotakohtausten ulospanon sekä kohtauksen, josta myös Variety piti.

Siinä YK:n huippukokouksessa kysytään valtioilta, että ei kai kukaan ole oikeasti jättänyt avaruusaluksiaan ydinaseettomiksi. Vain Suomen edustaja nostaa ujona kätensä ylös. Roolin näyttelee Iron Skyn tuottaja Tero Kaukomaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt