Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan Vuosaari IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Vuosaari - lue IS:n arvio elokuvasta

Aku Louhimiehen ohjaama Vuosaari on rinnakkaisia tarinoita kuljettava draama eri-ikäisistä helsinkiläisistä etsimässä rakkautta. Hienosti näytelty, mutta tarinoiltaan turhan toisteinen elokuva muistuttaa rakenteeltaan saman tekijän elokuvaa Paha maa (2005).

Vuosaari on elokuva suomalaisesta rakkaudesta vuonna 2011. Laura Birn näyttelee sekakäyttäjä Iiristä.­

3.2.2012 8:47

Ihmissuhteisiin keskittyvästä Vuosaaresta puuttuvat kuitenkin edeltäjänsä musta huumori ja yhteiskunnallinen ote.

Nykypäivän Vuosaareen sijoittuva leffa kertoo rinnan kuusi eri tarinaa. Kaksituntiselle elokuvalle se on liikaa. Varsinkin alkupuolella Vuosaari tuntuu sekavalta.

Toinen ongelma on tarinoiden staattisuus. Kuuden rinnakkaisen draaman sijasta Vuosaari esittelee kuusi erilaista tilannetta, jotka eivät juuri muutu tai kehity ennen kuin aivan lopussa.

Poikkeuksen muodostaa eroavasta avioparista (Pekka Strang, Matleena Kuusniemi) ja miehen virolaisesta rakastajattaresta (Lenna Kuurmaa) kertova tarina. Ei siinäkään paljon tapahdu, mutta sen asetelma avautuu katsojalle hitaasti ja yllätyksellisyytensä säilyttäen.

Sen sijaan tarina vimmaisesti laihduttavasta yksinhuoltajaisästä (Mikko Kouki) ja hänen pojastaan toistaa samanlaisia tilanteita kyllästymiseen saakka. Samaa vikaa on nuorten sekakäyttäjien (Laura Birn, Deogracias Masomi) riitaisassa rakkaustarinassa, mutta siinä Birnin rohkeasti heittäytyvä roolityö pelastaa paljon.

Jotkut Vuosaaren henkilöistä ovat turhan ohuita tai epäuskottavia. Julkisuutta hakevan teinitytön (Amanda Pilke) ratkaisua on vaikea niellä. Yh-äidin (Meri Nenonen) julmuus menee yli äyräiden. Eroavan vaimon (Matleena Kuusniemi) krooninen kalseus jää vaille selityksiä.

Vuosaaren henkilöillä menee joko huonosti tai vielä huonommin. Kurjuudessa rypemistä lievittää toiveikas lopetus, mutta ajoittain Vuosaari tuntuu melkein sosiaalipornolta.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?