Meryl Streep loistaa Thatcherina elokuvassa Rautarouva

Julkaistu:

Meryl Streep nähdään Rautarouva-elokuvan pääosassa.
Meryl Streep tekee fantastisen ja luultavasti Oscarilla palkittavan roolityön Margaret Thatcherina elokuvassa Rautarouva. Valitettavasti Britannian entisestä pääministeristä kertova elokuva ei ole samaa tasoa kuin Streepin suoritus.

Kertoakseen Euroopan lähihistorian kiistellyimpiin lukeutuvasta poliitikosta Rautarouvan näkökulma on liian kapea ja painopiste oudosti valittu. Lähes puolet leffasta keskittyy eläköityneen ja dementoituvan Thatcherin kuvitteellisiin vuoropuheluihin edesmenneen aviomiehensä (Jim Broadbent) kanssa. Hänen poliittinen uransa harpotaan läpi liian sirpaleisiksi jäävissä takaumissa.

Rautarouvan on käsikirjoittanut seksiaddiktista kertovan Shamen kirjoittajana läpimurtonsa tehnyt Abi Morgan ja ohjannut Abba-musikaalin tekijänä tunnettu Phyllida Lloyd. Heistä kumpikaan ei ole kotonaan poliittisen draaman parissa.

Elokuva näyttää uskottavasti Thatcherin muutoksen kunnianhimoisesta, mutta miesten syrjimästä poliitiikan kokelaasta raudanlujaksi tahtonaiseksi ja viimein alaistensa pelkäämäksi pikkumaiseksi tyranniksi. Se myös viittaa tapaan, jolla hänen ajamansa politiikka jakoi kansakunnan kahtia. Mutta tuon politiikan sisältöön elokuva ei ota kantaa.

Myös Thatcherin yksityiselämän käsittelyssä Rautarouva epäonnistuu. Poliitikon pitkäaikainen avioliitto, perhe ja tunne-elämä hahmottuvat luvattoman heikosti.

Ilman Streepin monumentaalista roolityötä Rautarouva olisi keskinkertaisen tv-elokuvan tasoa. Hänen ansiostaan sen katsoo kevyesti ja jopa ihastuksesta huokaillen. Onpa tuo nainen uskomaton pakkaus! Siis Streep, ei Thatcher.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt