Noomi Rapacen suurin haaste Sherlock-elokuvassa oli englannin kieli

Julkaistu:

Sherlock Holmes -elokuvan kakkososan tehneellä tiimillä on hauskaa, sekä valkokankaalla että Lontoon lehdistötilaisuudessa.
Porukan pelle on Sherlock eli Robert Downey Jr., mutta rennon roolin takana on myös pohdintaa. Tämä käy ilmi, kun kysyy näyttelijältä hahmojen synnystä.

- Korkkasimme kirjan, ja kylmät väreet kulkivat selkäpiissä, hän kuvailee tutustumista Sir Arthur Conan Doylen alkuperäistuotantoon.

- Kirjoista selvisi, ettei tohtori Watson ollut pullea tomppeli, jollaisena hänet on myöhemmin kuvattu. Watson oli energinen, hän oli ollut armeijassa. Sherlock Holmes puolestaan ei koskaan käyttänyt metsästäjänlakkia.

Downeyn mukaan tiimi ei halunnut kirjoittaa uudelleen Holmesin historiaa, vaan työskennellä hyödyntämättä jääneen materiaalin pohjalta. Watsonia esittävä Downeyn hyvä ystävä Jude Law käyttää perienglantilaista vertausta.

- Holmes ja Watson ovat monella tapaa kuin Shakespearen hienoja hahmoja, joita tuhannet näyttelijät ovat esittäneet vuosien mittaan omine tulkintoineen. Lähdemateriaali antaa siihen mahdollisuuden.

Sherlock Holmes: Varjojen leikki -filmillä etsiväkaksikon seuraan liittyy salaperäinen mustalaisnainen Sim. Ruotsalainen Noomi Rapace on nyt ensimmäisessä kansainvälisessä roolissaan tähditettyään Stieg Larssonin menestystrilogiaa ja Susanna Alakosken kirjaan pohjaavaa Sovintoa.

- Suurin askel minulle oli englannin kieli. Pelkäsin rajoittavaa tunnetta, että kaikki pitää kääntää ruotsista englanniksi, enkä voisi improvisoida ja elää kielen kautta. Mutta sitten pojat (Downey ja Law) tempaisivat minut mukaansa, Rapace kertoo.
 
Juoni muovautui tiimityönä

Rapace sanoo olleensa innoissaan roolistaan, sillä romanikulttuuri on aina kiehtonut häntä. Hänen isänsä oli espanjalainen flamencolaulaja, jolla kerrotaan olleen mustalaisverta. 

Ohjaaja Guy Ritchien käsissä salapoliisitarinoista on tullut toimintaelokuvia, joissa on taistelua ja nyt myös järeitä aseita. Näyttelijät tekivät lähes kaikki vaativat kohtaukset itse, ilman sijaisnäyttelijöitä.

- Joidenkin toimintakohtausten kuvaaminen kesti kaksi viikkoa. Nämä kaverit työskentelivät jopa kymmenentuntisia päiviä toistaen samoja temppuja. Edes ammattiurheilijoilta ei odoteta vastaavaa, Ritchie kiittää. 

- Ideamme oli, etteivät he vain istu ja puhu seikkailuista Baker Streetillä (Holmesin asuinpaikassa), vaan he ratkovat juttuja, juoksevat, elävät ja säilyvät seikkailuista hengissä, Jude Law kuvailee.

Elokuvan juonenkäänteet ovat välillä niin nopeita, että hitaampi voi pudota vauhdista. Syynä monipolvisuuteen saattaa olla poikkeuksellisen demokraattinen tapa muokata käsikirjoitusta.

- Kokoonnuimme luovana tiiminä ja jokaisella oli yhtäläinen oikeus ideoida sitä, mistä uskoimme yleisön pitävän ja mikä oli meistä jännittävää. Kun viidet tai kuudet aivot toimivat yhdessä, työ tulee tehtyä tehokkaimmin, Guy Ritchie uskoo.

Ohjaajan mielestä kukaan ei voi omia mitään ideaa, mutta Robert Downing Jr. ei ole ihan yhtä vaatimaton.

- Jokainen hetki tässä filmissä, joka koskettaa, saa nauramaan tai itkemään, on minun ja loppu on tuon kollektiivin tuotetta, hän virnistelee.
 
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt