Mia Halmeen ohjaaman dokumentin Ikuisesti sinun IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ikuisesti sinun - lue IS:n arvio elokuvasta!

Lasten huostaanotto on kiivaita tunteita herkästi herättävä aihe. Siksi on nostettava hattua sille kiihkottomalle, empaattiselle ja kaikenlaista moralisointia karttavalle tavalle, jolla Mia Halmeen ohjaama dokumenttielokuva Ikuisesti sinun käsittelee huostaan otettujen lasten elämää.

Dokumentti käsittelee huostaan otettujen lasten elämää.­

11.11.2011 10:05

Elokuva seuraa kolmen sijaisperheeseen sijoitetun lapsen arkea. Heistä kaksi on sisaruksia, jotka valmistautuvat palaamaan biologisen äitinsä luokse elettyään viisi vuotta sijaisperheessä. Kolmas on teini-ikäinen tyttö, joka on elänyt sijaisperheessä jo kahdeksan vuotta, mutta pitää yhä yhteyttä vankilassa olevaan isäänsä.

Lasten biologisista vanhemmista kerrotaan vain sen verran kuin keskiössä olevien lasten nykyhetken kannalta on välttämätöntä. Huostaanoton syihin elokuva ei puutu.

Elokuvassa esiintyvät sijaisperheet vaikuttavat varsin tasapainoisilta, mutta lasten yhteys biologisiin vanhempiin on silti syvälle juurtunut. Elokuva ei esitä selkeitä kannanottoja yhteiskunnan suuntaan, vaan keskittyy lasten omaan näkökulmaan.

Halmeen kamera seuraa arkisia tilanteita hyvin läheltä ja näennäisen huomaamattomasti. Kovin selvää draamallista kaarta elokuvaan ei muodostu, mutta vahva läsnäolo kuvatuissa tilanteissa korvaa puutetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?