Apinoiden planeetan synty - lue IS:n arvio elokuvasta

Voisi luulla, että kuusi pitkää elokuvaa ja kaksi tv-sarjaa inspiroinut romaani on mahdollisuuksiltaan tyhjiin puristettu. Vaan eipä ole.

12.8.2011 7:52

Apinoiden planeetan synty tekee ranskalaisen Pierre Boullen vuonna 1963 julkaistuun tieteisromaaniin pohjautuvalle leffasarjalle saman, minkä Casino Royale teki James Bondille ja Batman Begins Lepakkomiehelle. Se palaa tarinan juurille.

Rupert Wyattin ohjaama elokuva kertoo tarinan, johon Boullen romaanissa vain viitataan. Se näyttää, miten ja miksi apinat nousevat kapinaan ihmiskuntaa vastaan.

Elokuvan päähenkilö on laboratoriossa syntynyt simpanssi nimeltä Caesar, johon Alzheimerin tautiin parannusta etsivä tiedemies (James Franco) kokeilee aivosoluja elvyttävää lääkettä. Kokeen seurauksena Caesarista tulee ihmistä älykkäämpi. Kestää silti vuosia ennen kuin se sanoutuu irti alisteisesta asemastaan ja nostaa lajitoverinsa kapinaan.

Elokuvan apinat on luotu näyttelijöiden tulkintoja motion capture -tekniikalla digitalisoiden. Tulos on häkellyttävän todentuntuinen. Caesaria esittää Andy Serkis, joka on samalla metodilla tulkinnut myös Sormusten herran Klonkkua ja jättiläisapina King Kongia Peter Jacksonin versiossa.

Apinoiden planeetan synty on selvästi tarkoitettu uuden leffasarjan avaukseksi. Sen tarina kehittyy hitaasti, mutta jäntevästi huipentuen apinakapinan ensimmäiseen taisteluun.

Lopputeksteihin kekseliäästi mahdutettu epilogi tuo keskenjäävään tarinaan edes jonkinlaisen päätöksen.

Monista oivalluksista huolimatta elokuvassa on myös häiritseviä aukkoja, kömmähdyksiä ja epäloogisuuksia. Jos niiden ei anna liikoja häiritä, Apinoiden planeetan synty on kesän viihdyttävin Hollywood-spektaakkeli.

Katso elokuvan traileri:

Apinoiden planeetan synty

Ohjaaja: Rupert Wyatt. Pääosissa: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, John Lithgow.

Juoni: Älykäs simpanssi nostaa lajitoverinsa kapinaan ihmiskuntaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?