Kun mutantit olivat nuoria - lue IS:n arvio elokuvasta X-Men: First Class - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kun mutantit olivat nuoria - lue IS:n arvio elokuvasta X-Men: First Class

Tuloevat Ryhmä-X:n jäsenet tapaavat keskellä kylmän sodan selkkauksia.

3.6.2011 13:33

X-Men: First Class tekee mutanttisupersankareille sen, minkä Casino Royale teki James Bondille ja Batman Begins Lepakkomiehelle. Se elvyttää kaavoihinsa kangistuneen leffasarjan kertomalla, miten sankaritaru sai alkunsa.

Matthew Vaughnin ohjaama leffa sijoittuu pääosin 1960-luvun alkuun - aikaan, jolloin kylmä sota Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä saavutti lakipisteensä.

Elokuvan loppunäytös kertookin uuden, supersankareilla höystetyn version Kuuban ohjuskriisistä, joka vuonna 1962 vei maailman ydinsodan kynnykselle.

Nuorennusleikkauksen myötä tutut hahmot ovat saaneet uudet esittäjät. Ryhmä X:n perustajaa, professori Charles Xavieria esittää nyt vakavailmeinen James McAvoy ja hänen tulevaa arkkivihollistaan Magnetoa Michael Fassbender. Yksi tarinan koukuista on se, että tässä vaiheessa miehet ovat vielä ylimmät ystävät.

Muista vakihahmoista on näkyvästi esillä sini-ihoinen kameleontti Mystique, jota nyt esittää meteorimaisesti kohti Hollywoodin ykköskaartia kohoava Jennifer Lawrence.

Varsinaisista konnan rooleista vastaavat retromuodikkaat Kevin Bacon ja January Jones. Heissä ja elokuvan visuaalisessa ilmeessä on aimo annos 1960-luvun Bond-leffojen tyyliä.

X-Men: First Class kärsii samasta ongelmasta kuin sarjan muutkin elokuvat. Siinä on liikaa henkilöitä, jotka uhkaavat tukkeuttaa tarinan kulun. Kylmän sodan politiikkaan kytkeytyvä juoni tuntuu muutenkin pelkältä verukkeelta vanhojen ja uusien mutanttisankarien esittelylle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?