TV & elokuvat

Elma ja Liisa - lue IS:n arvio elokuvasta!

Julkaistu:

Tien päälle lähteminen on perusvarma keino ilmentää vapaudenkaipuuta.
Matkaamisen mukanaan tuomien, sieltä täältä poimittujen tuokiokuvien työstäminen jänteväksi elokuvaksi vaatii kuitenkin pituudesta riippumatta vahvan idean, joka Elmassa ja Liisassa ei ole hioutunut loppuun saakka.

Pääosia näyttelevien Pamela Tolan ja Pihla Viitalan itse myös ohjaama ja kirjoittama Elma ja Liisa on viikko sitten ensi-iltansa saaneen
Oskari Sipolan  Elokuun rämäpäinen sisarfilmi, jossa sen tapaan ollaan matkalla pikemminkin oman levottoman mielen sopukoihin kuin ennalta määriteltyyn paikkaan kartalla.

Kahden nuoren naisen automatka halki kesäisen Suomen näyttäytyy alussa normeja vastustavien kapinallisten irrotteluna, johon kuuluu näpistelyä kaupoista ja huoltoasemilta, ilmaisten oluiden pummaamista ja tarkoituksellista pahennuksen aiheuttamista. Sääntöjen rikkomisen tuoma hurma vaihtuu vähitellen kuitenkin kalvavaan epätietoisuuteen suunnasta ja omasta paikasta.

Vähän vajaat 40-minuuttinen Elma ja Liisa on ensimmäinen oman laajan elokuvateatterilevityksen Suomessa saava lyhytelokuva ja samalla oiva näyttö siitä, miten teknisiltä puitteiltaan vakuuttavaa jälkeä suhteellisen vaatimattomistakin lähtökohdista voi saada aikaan.

Filmistä näkyvät kuitenkin myös tyypilliset esikoisohjaajien vaivat. Tarina vie elokuvaa eteenpäin, mutta ei tee henkilöistä niin monisärmäisiä kuin mihin teksti näyttää vihjaavan. Leikkauksessa mukaan on jäänyt hetkiä, jotka kokonaisuuden kannalta eivät ole välttämättömiä.

Alkupuoli ei kulje aivan niin vapautuneesti kuin voisi, eikä toisen naisen menneisyyden kertaheitolla paljastava käännekohta ravintolassa iske niin syvälle kuin soisi.

Viitala ja Tola itse näyttelevät osansa melko luontevasti, mutta sivurooleissa jälki on kankeampaa. Erikoinen on myös ratkaisu valita elokuvaan erittäin haaleat värisävyt, jotka osaltaan laimentavat tunnelmaa.

Elma ja Liisa

Ohjaaja: Pamela Tola ja Pihla Viitala.

Pääosissa: Pamela Tola, Pihla Viitala, Kasimir Balzar.

Juoni: Kaksi ystävystä matkaavat autolla halki Suomen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt