TV & elokuvat

Black Swan - lue IS:n arvio elokuvasta!

Julkaistu:

Natalie Portman voitti ansaitusti parhaan naispääosan Oscarin hurjasta ja häikäisevästä roolityöstään Darren Aronofskyn ohjaamassa elokuvassa Black Swan.
Natalie Portman esittää Joutsenlammen pääosaan valittua ballerinaa, jonka keho ja mieli alkavat säröillä menestymisen paineissa.

Aronofskyn elokuva on kaukana hienostuneesta balettidraamasta. Se on ahdistavissa painajaistunnelmissa liikkuva psykodraama, jossa arkitodellisuus sekoittuu päähenkilön houreisiin harhanäkyihin.

Portmanin esittämä Nina on viettänyt suojattua, baletille omistettua elämää äitinsä (Barbara Hershey), entisen ballerinan, tukahduttavassa valvonnassa. Joutsenlammessa hänen on esitettävä sekä viatonta valkoista että petollisen viettelevää mustaa joutsenta.

Aistillista tulkintaa vaativa ohjaaja (Vincent Cassel) ajaa seksuaalisuutensa tukahduttaneen Ninan romahduksen partaalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilannetta ei helpota talon uusi ballerina Lily (Mila Kunis), joka hakee Ninan ystävyyttä, mutta saattaa myös vaania hänen tähtirooliaan.
Alan ammattilaiset ovat arvostelleet Black Swania epärealistiseksi kuvaukseksi baletin maailmasta. Väite on tosi, mutta epäolennainen. Black Swan ei ole realistinen elokuva eikä sen todellinen aihe ole baletti, vaan särkyvä ihmismieli ja itsetuhoinen kunnianhimo.

Aronofskyn tuotannossa Black Swan on johdonmukaista jatkoa narkomaaneista kertovalle Unelmien sielunmessulle ja show-urheilijasta kertovalle The Wrestler - painijalle. Niiden tavoin se kertoo ihmisestä, joka tuhoaa itsensä ajaessaan takaa unelmaansa.

Kerronnaltaan Black Swan on hypnoottisen vangitseva ja tarinaltaan kiehtovan moniselitteinen. Se jättää lopulta katsojan päätettäväksi, mitkä sen tapahtumista ovat tosia ja mitkä kuviteltuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt