PowerParkin uutuus vavisuttaa - 5D-teatteri tuntuu selkäytimissä

Julkaistu:

Juuri kun elokuvakansa alkaa tottua 3D teattereihin, tekevät 5D-esitykset tuloaan.
Alahärmän PowerPark -huvipuistossa avattiin tiistaina Suomen ensimmäinen, Magnumiksi ristitty 5D-elokuvateatteri.

Erona jo tuttuun kolmiulotteeseen 3D-teatteriin on se että, katsojan tajuntaan vaikutetaan lisäksi fyysisillä elementeillä, kuten savulla, tuulella, vedellä ja kuuteen suuntaan liikkuvilla istuimilla.

Magnum-teatterissa viisiulotteinen toteutus on huikea.  60 neliömetrin kokoinen valkokangas, huippuluokan äänentoisto, nahkaiset istuimet, sekä erilaiset valo- ja näyttämötekniikkaefektit eivät jätä ketään kylmäksi.

Laitteisto on hankittu Itävallasta ja samanlainen on käytössä Lontoossa Madame Tussaudin vahakabinetissa. 5D-elokuvia valmistetaan Belgiassa ja USA:ssa. Teatteri toimii myös normaalina 3D-tekniikallakin, mutta silloin kokemus on ”vain” visuaalinen.  Viisiulotteisia elokuvia on tällä hetkellä tarjolla pisimmillään 13 minuuttisina.

Kun elokuva alkaa, katsojan eteen virtaa tuhansia saippuakuplia savun ja tuulen saattelemana. Itse elokuva on perinteisen 3D tekniikan avulla toteutettu, ja sitä katsellaan 3D lasit päässä.

Lasit ovat hyvälaatuiset ja niiden olemassaoloa tuskin huomaa. Mitä pitemmälle elokuva etenee, sitä enemmän katsojaa yllätetään. Kuuteen suuntaan liikkuvat penkit on täsmätty tarkasti elokuvassa tapahtuviin liikkeisiin. Äänentoisto on huippuluokkaa ja teatterin seiniin asennetut strobo-valot tehostavat elokuvan tapahtumia.

PowerParkin johtajan, Mikko Kiviluoman mukaan teatteri on yksi PowerParkin monista uudistuksista tällä kaudella. 

- Teatteria voidaan tarvittaessa käyttää vaikka urheilukilpailujen seuraamiseen, ja toimiihan tämä varsin mukavana auditorionakin, toteaa Kiviluoma.

Elokuvateatteri noudattelee puitteiltaan PowerParkin uniikkia, hienostunutta tyyliä, ja visionääreinä ovat sisustuksen ja tekniikan osalta toimineet Jorma ja Jukka Lillbacka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt