Kova kuin kivi - lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kova kuin kivi - lue IS:n arvio elokuvasta

IS arvioi elokuvan Kova kuin kivi. Montako tähteä elokuva saikaan?

Mattie Ross (Hailee Steinfeld) ja Rooster Cogburn (Jeff Bridges) etsivät murhaajaa.­

18.2.2011 7:15

Amerikkalaisen nykyelokuvan omaperäisin tekijäpari, Ethan ja Joel Coen, on tehnyt ensimmäisen westerninsä. Kova kuin kivi on itsetietoisista ja älykkään ironisista elokuvistaan tunnetun parivaljakon perinteisin, ajattomin ja kerronnaltaan klassisin työ.

Elokuva pohjautuu Charles Portisin romaaniin, josta Henry Hathaway ohjasi samannimisen leffan jo vuonna 1969. Sen pääosasta, silmäpuolen sheriffin roolista, John Wayne voitti uransa ainoan Oscarin. Coenien elokuvassa Waynen korvaa Jeff Bridges. Hän tekee silmäpuolesta Rooster Cogburnista rähjäisen juopon ja liipasinherkän tappajan, jossa ei ole rahtuakaan Waynen isällistä luotettavuutta.

Elokuvan kertoja ja varsinainen päähenkilö on isänsä murhaajaa etsivä 14-vuotias Mattie Ross (Hailee Steinfeld). Sisukas, sanavalmis ja periksiantamaton tyttö palkkaa tehtävään pahamaineisen Roosterin, koska tahtoo murhamiehen kuolleena, ei elävänä.

Eriskummallisen parivaljakon seuraan lyöttäytyy liittovaltion sheriffi (Matt Damon), joka etsii samaa miestä toisesta murhasta. Vasta elokuvan lopulla näyttäytyvää murhamiestä esittää Josh Brolin. Coenien tuotannossa Kova kuin kivi on mestarillisen Menetetyn maan ilmeinen sisarteos. Kummassakin tarinassa on kyse paosta ja etsinnästä, sokeasta sattumasta ja vääjäämättömästä kohtalosta. Siinä missä Menetetty maa kuvasi kaaokseen luisuvaa nykymaailmaa, Kova kuin kivi kertoo kesyttömästä maasta, johon sivilisaatio on vasta juurtumassa.

Raamatullisia viitteitä vilisevän länkkärin alussa Mattien ääni toteaa, että pahoista teoista seuraa aina rangaistus tavalla tai toisella, eikä mikään tässä maailmassa ole ilmaista paitsi Jumalan armo. Elokuvan loppuun mennessä jokainen sen henkilöistä on saanut kokea sanoihin kätkeytyvän totuuden.

Elokuvan kymmenessä Oscar-ehdokkuudessa ei ole yhtään liikaa. Bridgesin roolityö on hänen uransa parhaita, ja 14-vuotias Steinfeld on vaativassa osassaan häkellyttävän hyvä. Elokuvan vanhakantainen dialogi on kuin musiikkia korville, ja Roger Deakinsin silmiähivelevä kuvaus loihtii jylhistä luonnonmaisemista puhdasta runoutta. Tarmo Poussu

Jeff Bridges pelottavan hurjana.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?