Ruotsalainen avioliitto - lue IS:n arvio elokuvasta! - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ruotsalainen avioliitto - lue IS:n arvio elokuvasta!

Tunteisiin perustuvien ristiriitojen ratkaiseminen pelkästään järkeilemällä on jo lähtökohtaisesti mahdotonta, mutta se ei välttämättä estä rakastunutta ihmistä pettämästä itseään järkeensä vetoamalla.

Rolf Lassgård ja Stina Ekblad Ruotsalaisessa avioliitossa.­

29.10.2010 8:53 | Päivitetty 29.10.2010 9:25

Syrjähypyn jälkiseurauksista kertovassa Ruotsalaisessa avioliitossa järkevän käytöksen vaateesta tulee vallankäytön väline, jolla puolisoitaan pettävät rakastavaiset alistavat vaimonsa ja aviomiehensä hiljaa hyväksymään heidän suhteensa.

Televisiosarjasta Huomenta kaikki lapset tunnetun ruotsalaisen Jens Jonssonin käsikirjoituksessa parisuhdekurssia vapaa-ajallaan vaimonsa kanssa vetävä Erland rakastuu parhaan ystävänsä puolisoon. Järkeilemällä kyseessä olevan todennäköisesti keski-ikään liittyvä ohimenevä vaihe hän suostuttelee kaikki osapuolet muuttamaan avoimuuden nimissä kotiinsa, jotta kiusallinen suhde voisi omia aikojaan luontevasti kehittyä ja kuihtua.

Teatteriin ja televisiolle paljon ohjanneen Jörgen Bergmarkin esikoisfilmi tapahtuu ratkaisevilta osiltaan yhdessä huoneistossa ja muistuttaa kamarinäytelmää, jossa näennäinen rehellisyys ja pettämisen liiallinen ymmärtäminen inhimillisenä heikkoutena johtaa valttikortteja käsissään pitävien rakastavaisten puolelta lempeydellä naamioituun terroriin. Heihin yhä rakastuneiden puolisoiden ajatellessa kaiken palautuvan vielä ennalleen koko nelikko päätyy pettämään itseään, sillä se on jokaisen kannalta helpointa.

Jonssonin tarina käy läpi monipuolisesti syrjähyppyyn liittyviä psykologisia mekanismeja, mutta ei anna yhtä uskottavia perusteita sille, miksi sivuun jäävät puolisot niin pikaisesti hyväksyvät ja mukautuvat ehdotettuun järjestelyyn. Silmitön rakkaus tai tyhmyys tuntuvat liialta yksinkertaistamiselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?