Ruotsalainen nuortenelokuva Kattona tähtitaivas - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kattona tähtitaivas - lue IS:n arvostelu ja katso videot!

Ruotsissa tehdään edelleen maailman parhaat nuortenelokuvat.

Elokuvan päähenkilö on 14-vuotias Jenna-tyttö (Josephine Mattsson), joka haluaisi elää samanlaista elämää kuin ystävänsä ja ikätoverinsa.­

18.12.2009 10:21

Fucking Åmålin ja Hip hei hutsun! jälkiä seuraa ansiokkaasti Lisa Siwen ohjaama Kattona tähtitaivas. Se perustuu Johanna Thydellin suomeksikin julkaistuun romaaniin, joka voitti kotimaassaan nuortenkirjojen arvostetun August-palkinnon.

Elokuvan päähenkilö on 14-vuotias Jenna-tyttö (Josephine Mattsson), joka haluaisi elää samanlaista elämää kuin ystävänsä ja ikätoverinsa. Jennan arkea varjostaa hänen yksinhuoltajaäitinsä (Annika Hallin) sairastama syöpä, jonka Jenna yrittää kaikin tavoin sulkea pois mielestään. Se on kuitenkin vaikeata, kun ennen niin energinen äiti makaa vuoteessa voimattomana ja he joutuvat asumaankin Jennan ankaran isoäidin (Anki Lidén) kotona.

Äidin sairaus on vain yksi juonne elokuvassa, joka eläytyy harvinaisella herkkyydellä nuorten tyttöjen elämään. Yhtä paljon saa huomiota Jennan äkkiä kehittyvä ystävyys koulun kaunottarena pidetyn blondin (Mika Berdtsdotter Ahlén) kanssa. Aiemmin syrjäänvetäytyvä Jenna haluaakin paeta kotiolojensa ankeutta bilettämiseen ja poikien kanssa seurusteluun.

Kattona tähtitaivas sekoittaa taitavasti huumoria ja tragediaa, säilyttää rehellisyytensä eikä sorru ylilyönteihin. Ahdistavista aineksista huolimatta sen yleissävy on lämminhenkinen ja elämänmyönteinen.

Jennan äkkiä kehittyvä ystävyys koulun kaunottarena pidetyn blondin (Mika Berdtsdotter Ahlén) kanssa herättää huomiota.­

Tyttöjen kesken­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?