Tie-elokuvan arvostelu - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tie - lue IS:n arvio elokuvasta

Coen-veljekset sovittivat Cormac McCarthyn romaanista viime vuosien parhaisiin lukeutuvan amerikkalaiselokuvan Menetetty maa. Nyt samaa temppua yrittää australialainen John Hillcoat, jonka ohjaama Tie perustuu McCarthyn samannimiseen romaaniin.

Matkalla ei mihinkään: Viggo Mortensen ja Kodi Smit-PcPhee elokuvassa Tie.­

23.12.2009 11:21

Tie kertoo isästä (Viggo Mortensen) ja pojasta (Kodi Smit-McPhee), jotka vaeltavat halki selittämättömässä katastrofissa tuhoutuneen maan.

Heidän ainoa tavoitteensa on säilyä hengissä ja kulkea kohti etelää. Mukanaan heillä on vain kuluneet vaatteensa, vähäisillä ruokatarvikkeilla täytetty ostoskärry ja revolveri, jossa on jäljellä kaksi patruunaa. Nälän, janon ja uupumuksen lisäksi heitä uhkaavat kannibaaleiksi vajonneet jengit.

Synkkä aihe saa elokuvassa soveliaan taustan. Hillcoatin harmaissa kuvissa kaupunkien ja valtateiden rujot rauniot törröttävät keskellä kuihtunutta luontoa irvokkaana muistumana menneestä. Maailmanlopun maisema on harvoin visualisoitu valkokankaalle yhtä vaikuttavasti.

Niukan tarinan dramatisoinnissa Hillcoat ei onnistu yhtä hyvin. Isän ja pojan satunnaiset kohtaamiset muiden ihmisten kanssa eivät tarjoa tarinalle sen kaipaamaa rakennetta. Pojan äidin (Charlize Theron) kohtalosta kertovat takaumat rikkovat kerrontaa, mutta eivät syvennä sitä.

Hillcoatin viileä kerronta jättää jopa päähenkilöt ihmisinä etäisiksi. Nuori Smit-PcPhee on lisäksi liian pyöreäkasvoinen vakuuttaakseen nälkiintyneenä ja loputtoman vaelluksen uuvuttamana poikana. Elävämpiä ovat pienissä sivuosissa vilahtavat Robert Duvall ja Guy Pearce.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?