Up - kohti korkeuksia -elokuvan arvostelu - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tuleeko 3D-animaatiosta vuoden paras elokuva?

Verrattoman Pixar-studion ensimmäinen 3D-animaatio ei petä odotuksia.

9.10.2009 7:42

Up - kohti korkeuksia nousee yhdeksi modernin animaation klassikoksi.

Up - kohti korkeuksia kertoo 78-vuotiaasta ilmapallokauppiaasta, joka on koko ikänsä haaveillut suuresta seikkailumatkasta Etelä-Amerikan tutkimattomiin viidakoihin. Vaimonsa kuoltua ja vanhainkodin uhatessa hän päättää toteuttaa hullun haaveensa omaperäisellä tavalla. Tuhansien ilmapallojen avulla hän nostaa vanhan kotitalonsa ilmaan. Mukaansa hän saa kutsumattomana vieraana avuliaan partiopojan.

Pixar-studion animaatiovelhot ovat ennenkin tunnustaneet velkansa Hayao Miyazakin elokuville, mutta Up - kohti korkeuksia on studion elokuvista ensimmäinen, jossa tämä vaikutussuhde näkyy ja tuntuu. Sen idea lentävästä talosta on jo itsessään silkkaa Miyazakia.

Japanilaismestarin vaikutuksen aistii myös tavassa, jolla lapsuus ja vanhuus törmäävät ja sulautuvat toisiinsa sen tarinassa. Yhtä hienosti ihmisen eri ikäkausia kuvaavaa elokuvaa ei usein näe.

Lennokkaan mielikuvituksensa, valloittavan huumorinsa ja loistavasti ajoitettujen gagiensa ansiosta Up - kohti korkeuksia on suurenmoinen lastenelokuva. Mutta sen tarinassa on myös monikerroksisuutta, joka avautunee vain aikuiselle.

Kuinka viisaasti ilmapallokauppiaan tarina kuvaakaan unelmien kaksiteräisyyttä! Unelma voi antaa ihmiselle siivet, mutta sen sokea tavoittelu saattaa myös muodostua taakaksi, joka turruttaa kantajansa elämän iloille.

Up - kohti korkeuksia on Pixarin uusi mestariteos ja kuluvan vuoden parhaita elokuvia.

Up - kohti korkeuksia on Pixarin uusi mestariteos ja kuluvan vuoden parhaita elokuvia.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?