Clint Eastwoodin ohjaama elokuva Nelson Mandelasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lue IS:n arvio elokuvasta Invictus - voittamaton

Tätä elokuvaa on odotettu yli kymmenen vuotta. Niin kauan on Hollywoodissa puuhattu Etelä-Afrikan ensimmäisestä mustasta presidentistä kertovaa elokuvaa, jossa pääosaa esittäisi Nelson Mandelan rooliin kuin luotu Morgan Freeman.

Morgan Freeman on kuin luotu Nelson Mandelan rooliin.­

5.2.2010 10:25

Kun Freeman nyt vihdoin on saanut unelmaroolinsa, sen puitteet yllättävät.Clint Eastwoodin ohjaama Invictus - voittamaton ei ole Mandelan elämäkerta, vaan yhdistelmä urheiluelokuvaa, henkilökuvaa ja poliittista draamaa.

Sen toiseksi päähenkilöksi nousee Matt Damonin esittämä Etelä-Afrikan kansallisen rugby-joukkueen kapteeni, joka saa maan isältä odottamatonta taustatukea ja innoitusta.

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva näyttää Mandelan paitsi sydämeltään suurena ihmisenä myös etevänä poliittisena taktikkona, joka tajuaa urheilun merkityksen kahtiajakautuneen kansakunnan yhdistäjänä.

Urheilun kautta Eastwoodin elokuva kuvaakin havainnollisesti, millaisen kuilun partaalla apartheidin jälkeinen Etelä-Afrikka yhä horjui.

Hyvin näyteltyä ja teemoiltaan kunnianhimoista elokuvaa vaivaavat rakenteen hajanaisuus ja kerronnan löysyys. Mandelan arkea se lähestyy kiinnostavasti hänen henkivartijoittensa kautta, mutta tarinan kannalta ratkaisu ei tule kunnolla perustelluksi.

Elokuvan lopussa nähdään taidokas, mutta tarpeettoman pitkä dramatisointi rugbyn World Cupin loppuottelusta Etelä-Afrikan ja Uuden Seelannin välillä vuonna 1995.

Ilmeisistä heikkouksistaan huolimatta Invictus - voittamaton on sangen sympaattinen elokuva, jonka parissa kaksi tuntia vierähtää huomaamatta. Ja saattaapa mieleen jäädä bonuksena Nelson Mandelan uskomatonta elämää osaltaan luotsannut runonsäe, josta elokuva on saanut myös nimensä.

Matt Damon esittää Etelä-Afrikan kansallisen rugby-joukkueen kapteenia.­

Joukkueen kapteeni saa maan isältä odottamatonta taustatukea ja innoitusta.­

Elokuva näyttää Mandelan paitsi sydämeltään suurena ihmisenä myös etevänä poliittisena taktikkona.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?