Michael Haneken mustavalkoinen elokuva Valkoinen nauha - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Valkoinen nauha - lue IS:n arvio elokuvasta!

Itävaltalainen Michael Haneke on eurooppalaisen nykyelokuvan jäätävin älykkö ja hyytävin pessimisti. Hänen elokuviaan on helppo ihailla tai inhota, mutta mahdotonta rakastaa.

Lapset kääntävät selkänsä Michael Haneken elokuvassa Valkoinen nauha.­

12.3.2010 10:43

Cannesin elokuvajuhlilla pääpalkinnon voittaneen Valkoisen nauhan tapahtumat sijoittuvat pohjoissaksalaiseen kylään vuosina 1913-14. Mustavalkoisena kuvattu draama on puettu yhden päähenkilönsä, kylän opettajan (Christian Friedel) muistoiksi.

Draama kertoo oudoista raakuuksista ja onnettomuuksista, jotka varjostavat kyläläisten päältä katsoen rauhallista elämää.

Nyt Haneke säästää katsojan julmuuksien näkemiseltä. Kätketty-elokuvansa tavoin hän antaa joukon eri suuntiin osoittavia vihjeitä, mutta jättää arvoituksen ratkaisun katsojalle.

Vaikuttavinta Valkoisessa nauhassa on sen huoliteltu ajankuvaus armottomine havaintoineen ihmisten tavoista ja moraalista. Erityisen tärkeäksi nousee alistettujen lasten suhde tyrannimaisiin vanhempiinsa. Ainakin osa elokuvan rikoksista näyttää olevan kylän lasten tekemiä kostoiskuja.

Ensimmäisen maailmansodan puhkeamiseen päättyvä elokuva lienee tarkoitettu jonkinlaiseksi pohjustukseksi Saksan myöhemmälle historialle. Tapansa mukaan Haneke jättää nämäkin yhteydet pitkälti katsojan pääteltäviksi.

Vaikuttavinta Valkoisessa nauhassa on sen huoliteltu ajankuvaus armottomine havaintoineen ihmisten tavoista ja moraalista.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?