Prinsessa - lue IS:n arvio elokuvasta

Kun dokumentaristi ohjaa ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvansa, sekin perustuu tositapahtumiin. Dokumenteista Karmapa - jumaluuden kaksi tietä (1998), Pyhän kirjan varjo (2007) ja Magneettimies (2009) tunnetun Arto Halosen uusi filmi Prinsessa kertoo kabareetanssija Anna Lappalaisesta, joka vietti valtaosan elämästään Kellokosken mielisairaalassa Tuusulassa kuvitellen olevansa Buckinghamin palatsissa syntynyt kuninkaallinen.

Katja Küttner näyttelee kabareetanssijaa, joka pitää itseään Buckinghamin palatsissa syntyneenä prinsessana.

10.9.2010 7:02

Aihe on vaativa, sillä elokuvan pohjana oleva idea on nopeasti käyty läpi ja toistuu sen jälkeen erilaisina variaatioina: Lappalainen paitsi piti itseään prinsessana myös kohteli ympärillään olevia henkilöitä kuin he olisivat samaa hovia.

Halonen näkee Lappalaisen eräänlaisena hyvän tahdon lähettiläänä. Paikallisen pankinjohtajan annettua hänen käyttöönsä tekaistun shekkivihon "prinsessa" jakoi ihmisille "avustuksia" ja levitti valoisuudellaan ja myötätunnollaan hyvää mieltä. Omalaatuinen Lappalainen on samalla testi filmin muiden henkilöiden kyvystä sietää erilaisuutta.

Hoitohenkilökunta jakautuu kahtia sen mukaan, pitäisikö harhoihin lähteä mukaan vai kitkeä ne naisesta keinoja kaihtamatta.

Halosen, Pirjo Toikan ja Paavo Westerbergin käsikirjoitus sisältää muitakin mahdollisia tarttumapintoja, joista yksi on sivupolku mielisairaalahoidon barbaariseen historiaan, mutta elokuvassa ne eivät nouse tarpeeksi kokonaisuudesta esiin. Tasaisesti soljuvasta Prinsessasta puuttuvat dramaattiset painotukset, jotka järjestelisivät tosipohjaisen materiaalin merkityksellisiksi hetkiksi. Halonen on valinnut rooleihin ison joukon tunnettuja kotimaisia kasvoja, jotka kuitenkin näyttelevät keskenään varsin erilaisilla tyyleillä tehden elokuvasta epätasaisen. Katja Küttnerin eleet pääosassa ovat arvovaltaisia ja hienostuneita mutta samalla ulkokohtaisen korostuneita. Sama näkyy myös Krista Kososen esittämästä vapaaherrattaresta, joka ottaa roolin edellisen "hovineitona".

Samuli Edelmann on lääkärinä kiinni huolitellusti lausutuissa vuorosanoissa, kun taas Westerberg pyrkii hänen kolleganaan eläytymään tunteisiin. Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Peter Franzénin pienet osat sairaalan väärinymmärrettyinä potilaina ovat vahvasti yhdenlaisia tyyppihahmoja, mutta sellaisina elokuvan sisäistetyimmät.

Prinsessa

Ohjaaja: Arto Halonen.

Pääosissa: Katja Küttner, Krista Kosonen, Samuli Edelmann.

Juoni: Mielisairaalan potilas kuvittelee olevansa aito prinsessa ja kohtelee ympärillään olevia ihmisiä sen mukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?