Koirien suojelu­koulutuksessa paljastunutta väki­valtaa puitiin käräjillä – syytteet hylättiin

Rikos oli vanhentunut, ja vastaajat jätettiin tuomitsematta rangaistuksiin.

Käräjäoikeuden istunnossa käytettiin todisteina salaa kuvattuja videoita.

17.3. 14:49

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet koirien suojelukoulutuksiin liittyvissä tapauksissa. Vastaajina tapauksessa oli kolme henkilöä, joita kaikkia syytettiin eläinsuojelurikoksesta.

Yhden vastaajan syyte hylättiin kokonaisuudessaan, ja kaksi tuomittiin lievästä eläinsuojelurikoksesta. Se on kuitenkin rikoksena vanhentunut, ja vastaajat jätettiin siksi rangaistuksiin tuomitsematta. Syytteessä esitetyt teot tapahtuivat Paimiossa syksyllä 2020.

Syytteen mukaan vastaajat olivat kohdelleet koiria kohtuuttoman ankarasti ja käsitelleet niitä liian kovakouraisesti. Yhden vastaajan syytettiin lyöneen koiraa sekä repineen sitä turkista ja kahden vastaajan käyttäneen koiriin sähköpantaa. Nämä toimet olivat aiheuttaneet syytteen mukaan koirille tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Tapaukset tulivat ilmi, kun Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi Paimiossa ja Loviisassa suojelukoulutuksissa salaa kuvatut videot. Videoissa koiria muun muassa lyödään, potkitaan ja niihin käytetään sähköä.

Lue lisää: Kolmea syytetään väkivallasta koirien suojelu­koulutuksessa – yksi kieltää olleensa paikalla: ”Voihan se olla”

Käräjäoikeuden mukaan todisteina esitetyiltä videoilta näkyi, että koirat ääntelivät ja luimistelivat hetkellisesti. Kohtelu oli ollut silmin nähden varsin kovakouraista, ja koirilla oli havaittavissa voimakasta stressireaktiota ilmentävää käytöstä.

– Käräjäoikeus katsoo, että tallenteilta ilmenevä fyysinen ojentaminen ylittää käräjäoikeuden käsityksen mukaan sen, mikä on ollut oppimistuloksen saavuttamiseksi tarpeellista.

Käräjäoikeuden mukaan oli havaittavissa, että koulutuksissa oli käytössä sähkökaulain, vaikka vastaajat kertoivat käsittelyssä sen olleen ääni- ja värinäimpulssiin perustuva kaulain.

– Laki ei lähtökohtaisesti kiellä sähköimpulssikaulaimen käyttöä. Sitä ei saa kuitenkaan käyttää tavalla, joka aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tallenteella, jossa koira noutaa kapulaa, on käräjäoikeuden käsityksen mukaan nähtävissä, että koiralle annetaan sähköimpulssikaulaimella sähköä ja sen käytös muuttuu alistuvaksi ja se ääntelee voimakkaasti, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeus myös totesi, että kipu oli vähäistä ja lyhytaikaista, ja siksi tekoja oli kokonaisuutena pidettävä vähäisinä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Kyseisiin suojelukoulutuksiin liittyvistä tapauksista on annettu yksi tuomio aiemmin. Myös silloin rikos oli vanhentunut, ja syyte eläinsuojelurikoksesta hylättiin. Osa tapauksista on vielä syyteharkinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?