Neulavirhe kotihoidossa Turussa – kymmeniä voinut altistua tarttuville taudeille

Virheen tehnyt hoitaja on vapautettu tehtävistään.

Verensokerimittaus tehdään sormenpäästä.

14.3. 14:18

Turussa sijaitsevan Paltan alueen kotihoidossa on tapahtunut verensokerimittaamiseen liittyvä neulavirhe. Alustavan arvion mukaan noin 50 kotihoidon asiakasta on saattanut altistua veriteitse tarttuville taudeille.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tiedotti asiasta tiistaina. Tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen ikääntyneiden palveluista kertoo Ilta-Sanomille, että asia tuli heidän tietoonsa maanantaina.

Asia paljastui Varhan kotihoidon omavalvonnassa. Omavalvontakäynnillä kävi ilmi yhden työntekijän virheellinen tapa ottaa verensokerinäytteitä samalla neulalla. Mahdollisia altistuneita kartoitetaan varmuuden vuoksi myös muilta kotihoitoalueilta.

– Suhtaudumme tilanteeseen erittäin vakavasti. Tulemme olemaan kaikkiin neulavirheelle altistuneisiin asiakkaisiin yhteydessä henkilökohtaisesti tämän viikon aikana, Pöyhönen sanoo.

Työntekijä ei ole osannut kertoa, miksi hän on toiminut virheellisellä tavalla.

– Hänellä on lähihoitajan koulutus, toki kouluttamattomat henkilöt eivät tee meillä toimenpiteitä muutenkaan. Myös ohjeistukset ovat olleet kunnossa.

Työntekijä on vapautettu työtehtävistään, ja Varha selvittää asiaa parhaillaan.

– Tarkistamme verensokerinäytteen ottamiseen liittyvät ohjeistukset kaikilla Varhan kotihoitoalueilla välittömästi, Pöyhönen sanoo.

– Tämä on varotoimenpide. Suoraa näyttöä puutteista perehdytyksessä ei ole. Kiinnitämme siihen silti erityistä huomiota, samoin henkilöstön koulutukseen.

Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että kyseessä olisi ollut tahallinen teko. Rikosilmoitusta ei tapahtuneesta ole toistaiseksi tehty.

– Selvitämme asian ensin omalta osaltamme ja katsomme sitten jatkotoimenpiteet.

Neulavirheelle altistuneille asiakkaille tullaan tarjoamaan mahdollisuus verinäytteille, ja seuranta jatkuu noin puolen vuoden ajan.

– Verensokerimittaus tehdään sormenpäästä, ja tällaisessa toimenpiteessä riski veriteitse tarttuville taudeille on pieni. Toteutamme seurannan kansallisten ohjeiden mukaisesti ja varmistamme, että neulavirheelle altistuneet asiakkaat saavat tiedon tapahtuneesta ja mahdollisuuden verikokeisiin hyvin pikaisesti, hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo tiedotteessa.

Kaikki Paltan kotihoidossa neulavirheelle altistuneet asiakkaat saavat tarkat ohjeet kotihoidosta. Hyvinvointialue tarjoaa heille mahdollisuuden keskustella asiasta tartuntatautien valvonnan ammattilaisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?