Koulu kielsi lapsen käsityön – SSS: isä uhkaili rikos­ilmoituksella ja tuli seuraamaan rehtorin opetusta

Salon Seudun Sanomat on julkaissut keskustelua herättäneestä tapauksesta lisätietoa. Kaupungin perusopetusjohtajan mukaan tilanne ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

10.3. 17:41

Salossa tällä viikolla kuohuttanut koulukohu on saanut jatkoa.

Salolaisessa koulussa alakoulun oppilas oli hahmotellut käsityötunnilla kangaskassin, jossa olisi suuri rasti vedettynä sateenkaarilipun päälle, kera tekstin ”sukupuolia on vain kaksi”.

Koulu kielsi oppilasta tekemästä kassia seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjä syrjivänä. Se vetosi päätöksessään omaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus­suunnitelmaansa.

Koulu pyysi myös tasa-arvo­valtuutetulta asiasta lausuntoa.

Lausunnossaan tiistaina tasa-arvo­valtuutettu totesi, että koululla on ”paitsi oikeus myös velvollisuus puuttua häirintään ja syrjivään käytökseen”.

Itse tapaus ajoittuu tammikuulle.

Lue lisää: Oppilas suunnitteli käsi­työtä, jossa luki "suku­puolia on vain kaksi" – koulu kielsi

SALON Seudun Sanomat on julkaissut tapauksesta lisätietoja, joiden mukaan kyse ei ole ainoastaan kangas­kassi­suunnitelmasta.

Lehden saaman viestiaineiston perusteella alakoululaisen isä oli käyttäytynyt painostavaksi koetulla tavalla koulun opettajia kohtaan.

Isä on lehden mukaan uhannut rehtoria rikos­ilmoituksella, jos hänen lastaan kielletään tekemästä kangaskassia. Hän on myös ainakin kerran tullut seuraamaan rehtorin pitämää oppituntia.

Isä oli myös tarjonnut SSS:n mukaan Sukupuolia on vain kaksi -tekstin vaihtoehdoksi tekstiä ”Mies ei saa maata miehen kanssa niin kuin naisen kanssa. Se on iljettävää.

Saatekirjeessään tasa-arvo­valtuutetulle koulu on todennut elävänsä kovan paineen alla.

Kaupungin vs. perusopetusjohtaja Jaana Talvitie kommentoi tapausta Ilta-Sanomille.

– Pyrimme aina tekemään hyvää yhteistyötä kotien kanssa. Se on lapsen etu, että hänen ympärillään olevat aikuiset pyrkivät yhteistyöhön.

Talvitie ei kommentoi sitä, miten kauan haastava tilanne oppilaan isän kanssa on jatkunut.

– Jos koulun puolelle tulee huoltajalta epäluottamusta, on koulun tehtävä kuitenkin rakentaa luottamussuhdetta.

Tapaus on herättänyt paljon kohinaa sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa. Talvitie ei kuitenkaan pidä tilannetta ylikuormittavana.

– Kuntalaisten ja muiden perusopetuksen asioista kiinnostuneiden kanssa yhteistyön tekeminen on perustyötäni. Tämä on yksinkertaisesti yksi työtehtävistäni, joka minun täytyy hoitaa.

Tällä hetkellä tilanne ei aiheuta lisätoimenpiteitä, mutta tasa-arvosta keskustellaan kunnassa yleisemmällä tasolla.

– Käymme keskusteluja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista virkamiesten, opettajien ja muun henkilökunnan kesken – nimenomaan yleisellä tasolla, ei tästä yksittäisestä tapauksesta. Toivottavasti niitä käydään myös lasten kodeissa, Talvitie toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?