Syyte: Teinit yrittivät tappaa ikä­toverinsa – taustalla kiista sähkötupakasta

Syyttäjä vaatii rangaistuksia tapon yrityksistä ja törkeistä pahoinpitelyistä. Oikeudenkäynti salattiin kokonaisuudessaan.

1.3. 9:59 | Päivitetty 1.3. 11:18

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkoaamuna oikeudenkäynti, jossa käsitellään Turun Majakkarannassa 19. marraskuuta tapahtunutta väkivallantekoa. Vastaajana on kuusi henkilöä, jotka olivat tekohetkellä alaikäisiä. Heistä yksi on täyttänyt sen jälkeen 18 vuotta.

Tapauksessa on kolme 16-vuotiasta asianomistajaa, joista kahta puukotettiin. Toinen selvisi vähäisin vammoin, toinen uhri sai hengenvaaralliset vammat. Kolmatta pahoinpideltiin nyrkein ja potkimalla.

Syyttäjä vaatii vastaajille väkivallanteoista rangaistusta kahdesta tapon yrityksestä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Toisesta tapon yrityksestä syytetään yhtä henkilöä.

Toisesta, toiseen asianomistajaan kohdistetusta tapon yrityksestä syytetään kahta henkilöä sekä samassa yhteydessä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä kolmea henkilöä.

Viittä henkilöä syytetään kolmannen asianomistajan törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjä on esittänyt tapon yrityksistä toissijaiset rangaistusvaatimukset törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Yhdelle henkilölle, porukan nuorimmalle ja ainoalle tytölle, on vaadittu rangaistusta viiden henkilön yllytyksestä pahoinpitelyihin.

Neljä vastaajista kiistää kaikki syytteet. Kaksi vastaajaa myöntää lyöneensä yhtä uhreista ja näin olleen syyllistyneensä perusmuotoiseen pahoinpitelyyn.

Syytteen mukaan marraskuiset tapahtumat saivat alkunsa sähkötupakasta, joka oli varastettu samana iltana Hirvensalossa yhdeltä vastaajista.

Varas oli porukan tiedossa, ja he olivat yrittäneet saada tätä tapaamiseen, jossa tämä olisi pahoinpidelty. Henkilö ei kuitenkaan ilmaantunut suunniteltuun tapaamispaikkaan Hirvensaloon, jolloin porukka oli lähtenyt bussilla takaisin kohti keskustaa.

Matkalla he olivat nähneet tuntomerkkeihin sopivan henkilön, joka oli yksi uhreista, ja jääneet pois bussista. He olivat käyneet varoittamatta ja ilman syytä uhrien kimppuun.

Yhtä uhreista lyötiin syytteen mukaan puukolla kohti keskivartaloa 3–4 kertaa. Kaksi puukoniskua osui ja lävisti nuorukaisen päällä olleen toppatakin.

Toinen iskuista aiheutti verta vuotaneen pistohaavan keskivartaloon. Uhri pääsi kuitenkin pakenemaan paikalta.

Toista uhria lyötiin syytteen mukaan kaksi kertaa puukolla kylkeen, ja hänelle tehtiin myös muuta ruumiillista väkivaltaa lyömällä ja potkimalla. Toinen puukoniskuista lävisti rintakehän, ja siitä aiheutui keuhkovaurio, veri-ilmarinta, kylkiluun murtuma ja lihaksen verenvuoto.

Toinen puukonisku lävisti vatsaontelon ja aiheutti verenvuotoa. Molemmat puukoniskut olivat hengenvaarallisia.

Kolmatta henkilöä hakkasi ja potki syytteen mukaan yhtä aikaa viisi vastaajaa. Häntä potkittiin ja lyötiin päähän ja keskivartaloon.

Vastaajat vaativat oikeudenkäynnin aluksi sen toimittamista suljetuin ovin. Perusteina lausuttiin, että viisi vastaajista on edelleen alaikäisiä ja että julkinen käsittely saattaisi vaikeuttaa nuorten sopeutumista yhteiskuntaan.

Käräjätuomari Katja Mäki linjasi pohdinnan jälkeen, että vaikka kyse on vakavista väkivaltarikoksista ja tapaus kytkeytyy nuorisorikollisuudesta käytävään keskusteluun, perusteet salattuun käsittelyyn olivat painavammat.

Tähän liittyi myös se, että tapauksen todistajat ovat alaikäisiä. Koko käsittely käydään siis ilman yleisöä.

Yksi syytetyistä oli mukana myös Helsingin Vallilan tapossa lokakuussa 2020. Nuori mies puukotettiin ja pahoinpideltiin tuolloin hengiltä Mäkelänkadun Alepan edessä.

Lue lisää: Vallilan taposta tuomio – 16-vuotiaalle päätekijälle yli 9 vuotta vankeutta

Rikos tapahtui huumekauppojen yhteydessä. Vastaaja oli tuolloin 14-vuotias, eikä häntä voinut asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?