Syöpätutkija Johanna Tuomela kuoli itse syöpään vain 47-vuotiaana – täti testamenttasi 200 000 euroa tutkimukselle

Turun yliopiston syöpätutkimus sai merkittävän lahjoituksen.

Syöpätutkija Johanna Tuomela työskenteli muun muassa tutkimusprojektissa, jossa tunnistettiin uusi huonoennusteinen rintasyöpien alatyyppi.

2.3. 10:54

Turun yliopiston syöpätutkija Johanna Tuomela oli perehtynyt rintasyövän ja eturauhassyövän tutkimukseen. Hän työskenteli kansainvälisissä tutkimusryhmissä ja löysi esimerkiksi erittäin huonoennusteisen rintasyövän alaryhmän.

Tuomela sairastui itse rintasyöpään vuonna 2012. Myöhemmin se uusi, pahanlaatuisena. Hän kuoli vuonna 2020 ollessaan 47-vuotias.

Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen emeritaprofessori Pirkko Härkönen ohjasi aikoinaan Tuomelan väitöskirjan ja työskenteli vuosien ajan samassa tutkimusryhmässä. Härkönen kertoo, ettei Tuomela halunnut jättää syöpätutkimusta, vaikka kävi itse läpi raskaita hoitoja.

– Hän työskenteli aivan loppuun asti. Hän oli työtoverimme ja tutkimusryhmämme keskeinen ja rakas jäsen. Hän oli rohkea ja vastuuntuntoinen, piti aina aikatauluista kiinni, hän oli sanansa mittainen kaikessa, Härkönen sanoo.

Tuomelan kuoleman jälkeen tämän kollegat ja ystävät järjestivät muistokeräyksen. Kerätyillä varoilla perustettiin hieman yli 10 000 euron nimikkorahasto. Rahasto on jakanut syöpätutkimusta tukevan apurahan vuodesta 2021 lähtien.

– Hän oli hyvin aktiivinen syöpäpotilaiden edustajana, toi heidän asioitaan esiin ja antoi lehdistölle haastatteluja. Halusimme jollain tavalla muistaa häntä ja hänen työtään, Härkönen kertoo.

Oma sairastuminen toi Tuomelan elämään uuden näkökulman. Hän toimi esimerkiksi kokemusasiantuntijana ja tukihenkilönä rintasyöpäpotilaitten keskuudessa.

Nyt rahasto on saanut lisää pääomaa.

Johanna Tuomelalla oli läheinen täti, Kaija Paunonen. Paunonen sairastui rintasyöpään samoihin aikoihin, kun Tuomela aloitti syöpätutkijauraansa Turun yliopistossa. Paunonen sairastui syöpään toistamiseen. Tuomela kuoli samaan aikaan, kun Paunosen syöpää hoidettiin.

Myös Paunonen kuoli lopulta syöpään viime marraskuussa. Testamentissaan hän määräsi yli 200 000 euroa veljentyttärensä rahastoon.

Rahastoa hoitaa Turun yliopistosäätiö. Säätiön varainhankinnasta vastaavan asiamiehen Pekka Kanerviston mukaan on hyvin harvinaista, että sukulainen lahjoittaa jo olemassa olevaan rahastoon lisää varoja.

– Tämä on sillä tavalla ainutlaatuinen tapahtuma ja merkittävä lisäys rahastoon, hän sanoo.

Härkösen mukaan rahaston aikoinaan alulle pistäneet Tuomelan ystävät ja kollegat ovat olleet lahjoituksesta todella iloisia ja kiitollisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?