HS: Patsaan takapuoli pultattiin umpeen Turussa

Pultattujen kivien toivotaan estävän ihmisiä kömpimään onton patsaan sisään.

Posankan sisällä on pidetty pienimuotoisia bileitä. Siellä on jopa grillattu.

2.2. 19:57

Metalliverkko ja painavat kivet eivät riittäneet pitämään porukkaa pois Posankka-patsaan sisältä, joten Turun kaupunki turvautui järeämpiin konsteihin. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Pääsy Posankan sisään onnistui saparon alta. Nyt Posankan saparon alus on pultattu umpeen kivin ja rautatangoin. Sen toivotaan pitävän ihmiset loitolla patsaan sisältä.

Turun museokeskus perustelee sisäänkäynnin sulkemista turvallisuudella. Pääsy patsaan sisälle halutaan estää sen takia, ettei patsas vahingoittuisi sisältä eikä kukaan patsaan sisään menevä loukkaisi itseään.

Viime syyskuussa Posankan peräpää tilkittiin painavilla kivillä, joiden piti pitää tunkeilijat pois patsaan sisältä. Se ei toiminut, joten nyt kivet on pultattu kiinni.

– Posankkaa ei ole suunniteltu siihen, että sen sisälle mentäisiin – saatikka, että siellä poltettaisiin tulia. Se voi syttyä palamaan. Kyse on teoksen kunnon turvaamisesta ja ihmisten turvallisuudesta, museokeskuksen apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki sanoi IS:lle syyskuussa 2022.

MARSIPAANIPORSAAN ja kumiankan yhdistävä teos täytti 20 vuotta vuonna 2019. Teoksen luoja Alvar Gullichsen on kertonut saaneensa idean teoksesta nähtyään Lontoossa Warner Brosin kaupassa suuria muoviveistoksia.

Teoksen tilasi Pro Cultura -säätiö, ja sen valmisti muovialan yrittäjä Bjarne Ölander. Ylioppilaskylän viereen se päätyi vappuna 1999.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?