Järkyttävät kuvat: 16-vuotias poika matkusti taka­kontissa, josta ei jäänyt jäljelle mitään

Turun Aerotiellä tapahtuneessa onnettomuudessa kuolivat takapenkillä ilman turvavyötä matkustanut 16-vuotias tyttö ja auton takakontissa matkustanut 16-vuotias poika.

1.2. 13:29

Turun Aerotiellä tapahtui viime kesäkuussa koulujen päättäjäisviikonloppuna vakava liikenneonnettomuus, jossa kuoli kaksi 16-vuotiasta nuorta.

Onnettomuus tapahtui, kun 18-vuotiaan nuoren miehen kuljettama henkilöauto tuli Aerotietä Lentoasemantien suunnasta.

Auton takaluukku irtosi törmäyksessä kokonaan.

Henkilöauton kuljettaja menetti Mercedes Benz -merkkisen auton hallinnan loivasti oikealle kaartuvalla tienosalla sillä seurauksella, että auton perä lähti luistamaan.

Auto kääntyi perä menosuuntaan ja törmäsi vasemmasta takakulmasta samanaikaisesti vastaan tulleen täysperävaunurekan keulaan.

Onnettomuuspaikka ilmakuvassa.

Syyttäjä vaatii nyt Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 18-vuotiaalle kuljettajalle rangaistusta kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syytteen mukaan kuljettaja oli kiihdyttänyt auton huomattavaan ylinopeuteen, kun alueen sallittu enimmäisnopeus on 50 kilometriä tunnissa.

Pahasti vaurioitunut auto kuvattuna myöhemmin poliisin tutkimuksissa.

Syyttäjän mukaan kuski oli tarkoituksellisesti mutkitellut.

Autoa vastaan oli ajanut raskas yhdistelmäajoneuvo. Nuorukainen menetti autonsa hallinnan eikä ollut saanut pidettyä autoa oikeanpuoleisella kaistalla. Syytteen mukaan auton nopeus oli ainakin 95 kilometriä tunnissa. Syytetty kiistää syytteet.

Lue lisää: 16-vuotiaat nuoret kuolivat järkyttävässä turmassa Turussa: Mersu kahdesti ympäri

Henkilöautossa oli kuljettajan lisäksi viisi matkustajaa. Kuljettajan vieressä istui 17-vuotias poika ja takapenkillä 16-vuotias tyttö sekä 16- ja 17-vuotiaat pojat. Lisäksi auton takakontissa matkusti 16-vuotias poika.

Takapenkillä matkustanut tyttö ja takakontissa matkustanut poika sinkoutuivat autosta ulos metsään ja kuolivat. Tytön löytöpaikka oli noin kolmen metrin päässä tien reunasta, kun taas takakontissa ollut poika löytyi noin 10,5 metrin päästä tien reunasta. He olivat ainoat matkustajat, joilla ei ollut turvavyötä.

Jäjet rekan keulassa osoittavat, että törmäys on ollut kova.

– Siinä kohtaa tietenkin, kun näin rekan, niin aloin kaartaa tien oikealle puolelle. Jostain syystä en saanut nostettua oikeaa jalkaani pois kaasupolkimen päältä, kuljettaja muisteli kuulusteluissa.

– Yritin nostaa jalan pois kaasulta, mutta en saanut. Jalkani oli kyllä ihan kunnossa, mutta tunne oli vähän kuin krampin kaltainen, vaikka jalassa ei ollut mitään kramppia,

Hän oli saanut ajokortin noin kaksi kuukautta ennen onnettomuutta.

Auto kuvattuna myöhemmin poliisin tutkimuksissa.

Auton turvatyynyt laukesivat törmäyksessä.

Etupenkillä istunut poika kertoi poliisille, että hän oli ollut ajelemassa auton kuljettajan kanssa edestakaisin ennen kuin olivat pysähtyneet ja ottaneet kyytiin muut neljä matkustajaa. Tarkoitus oli tehdä pieni lenkki ja palata lähtöpaikalle.

– Käännyttiin siinä ja lähdettiin ajamaan Aerotietä pitkin ja sitten tuli rekka vastaan. Auto lähti heittelehtimään ja sitten kopsahti. Airbagit laukesivat ja auto pyörähti renkaillaan ehkä puolitoista tai kaksi kertaa ympäri. Kuskin puoleinen takaosa osui rekkaan, etupenkillä istunut poika kertoi.

Onnettomuuspaikka kuvattuna henkilöauton tulosuunnasta.

– Kun pääsin ulos autosta, huomasin, että takaluukku puuttui kokonaan. Mielestäni kaikki ovet olivat kiinni. Kuskin puoleinen takaikkuna oli ainakin rikki. Koko auton takaosa oli painunut sisään. Huomasin, että autosta puuttuu kaksi tyyppiä ja lähdin etsimään heitä.

– Havahduin, kun auto oli nokka sinne mäkeä kohti ja savutti. Sitten tuli kiire ulos. En alkanut miettimään mistä höyryt tai savut tulevat, niin tuli kiire ulos. Kävin ensin siinä tien toisella puolella nurmikolla. Kun tulin autolle, huomasin, että etupenkkiläiset olivat ulkona jo, takapenkillä istunut 16-vuotias poika kertoi.

18-vuotiaan kuljettama henkilöauto kuvattuna onnettomuuspaikalla.

Hän kertoi havainneensa, että kaksi autossa ollutta nuorta puuttui. Hän auttoi toisen takapenkillä istuneen pojan autosta ulos ja soitti hätäkeskukseen.

Ensihoito saapui paikalle nopeasti, mutta kahden nuoren pelastamiseksi ei ollut enää mitään tehtävissä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa asiassa tuomion myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?