16-vuotiaat nuoret kuolivat järkyttävässä turmassa Turussa: Mersu kahdesti ympäri

Syyttäjä vaatii nuorelle mieskuljettajalle tuomiota törkeistä kuolemantuottamuksista. Toinen 16-vuotiaista uhreista matkusti ilman turvavyötä ja toinen takakontissa.

Henkilöauto pyörähti kaksi kertaa ympäri tuhoisin seurauksin.

31.1. 11:13

Syyttäjä vaatii Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 18-vuotiaalle miehelle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Tiistaina alkanut oikeudenkäynti liittyy Turun Aerotiellä päättäjäisviikonloppuna 3. kesäkuuta 2022 tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa menehtyi kaksi alaikäistä nuorta. Aerotie sijaitsee Turun lentokentän läheisyydessä.

Nuori mies oli ottanut kyytiinsä viisi nuorta, joista yksi oli matkustanut auton takakontissa makuuasennossa. Yksi nuorista oli matkustanut takapenkillä ilman turvavyötä.

Lue myös: Turun kuolonkolarin paikka täyttyi kynttilöistä – mukana koskettava tervehdys

Törmäys oli niin raju, että takaluukku repeytyi kokonaan irti.

Syytteen mukaan kuljettaja oli kiihdyttänyt auton huomattavaan ylinopeuteen, kun alueen sallittu enimmäisnopeus on 50 km/h. Syyttäjän mukaan kuski oli tarkoituksellisesti mutkitellut.

Päästyään tien päähän hän oli tehnyt u-käännöksen ja kiihdyttänyt takaisin kohti lähtöpaikkaa.

Autoa vastaan oli ajanut raskas yhdistelmäajoneuvo. Nuorukainen menetti autonsa hallinnan eikä ollut saanut pidettyä autoa oikeanpuoleisella kaistalla.

Mercedes-Benz -merkkinen henkilöauto ajautui vastaantulevan rekan kaistalle, jonka jälkeen se heittelehti ja törmäsi sivuluisussa rekan keulaan.

Henkilöauto lähti sivuluisuun ja törmäsi rekan keulaan.

Auton nopeus oli törmäyshetkellä syytteen mukaan ainakin 95 kilometriä tunnissa.

Törmäys oli niin raju, että auton takaluukku repeytyi kokonaan irti.

Auto pyörähti kaksi kertaa ympäri, ja takakontissa matkustanut 16-vuotias poika lensi autosta ensimmäisellä pyörähdyksellä. Takapenkin keskipaikalla ilman turvavyötä matkustanut 16-vuotias tyttö lensi ulos auton toisella pyörähdyksellä.

Molemmat sinkoutuivat metsäalueelle noin 10 metrin päähän toisistaan. He kuolivat tapahtumapaikalle.

Muut matkustajat saivat eriasteisia vammoja, mutta niistä syyttäjä ei vaadi erillistä rangaistusta. Molemmat autot menivät lunastuskuntoon.

Lue myös: Kaksi nuorta kuollut henkilö­auton ja täysperä­vaunu­yhdistelmän törmäyksessä Turussa – tällainen on onnetto­muuspaikka

Oikeudenkäynnissä tiistaiaamuna oli paikalla useita asianosaisia ja runsaasti yleisöä, joista monet nuoria henkilöitä. Kun syytteet luettiin, jotkut heistä puhkesivat kyyneliin.

Auton kuljettaja kiistää syytteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, mutta myönsi sen perusmuotoisena. Puolustuksen mukaan vauhtia oli enimmillään 70–75 km tunnissa, eikä kuski mutkitellut tahallaan.

Kyse oli puolustuksen mukaan hätäliikkeistä, kun kuski vältteli tiessä olevia kuoppia. Auton hallinnan menetys oli tapaturmainen, ja siihen saattoi vaikuttaa tekninen vika.

Vastaaja myös kiisti sekä törkeät että perusmuotoiset kuolemantuottamukset.

Puolustuksen mukaan takakontissa matkustanut henkilö oli mennyt takakonttiin omasta halustaan ja toinen menehtynyt henkilö oli itse valinnut olla käyttämättä turvavyötä.

Kyse oli puolustuksen mukaan matkustajien omasta riskinotosta. Lisäksi ajettu matka oli puolustuksen mukaan lyhyt ja auton hallinnan menetys tapaturmainen.

Onnettomuuspaikka täyttyi kynttilöistä kesäkuun alussa.

Noin puolentoista kilometrin mittainen Aerotie on nuorten suosima tienpätkä, jossa kokoonnutaan ja käydään polttamassa kumia. Menehtyneet nuoret olivat tulleet paikalle mopolla ja menneet auton kyytiin.

Ajo tallentui yhteen valvontakameraan, jonka perusteella poliisi pystyi määrittämään auton ajonopeuden. Nopeus ei törmäyshetkellä ollut välttämättä sama kuin se, mikä kameraan oli tallentunut.

Hätäkeskus sai turmasta ilmoituksen klo 22.50. Paikalle oli tullut kaksi ulkopuolista henkilöä, joista toinen oli ollut pyöräilemässä alueella. Toinen toimi vartijana läheisessä kiinteistössä.

Tiistain käsittelyssä kuullaan todistajina muun muassa auton kyydissä matkustaneita nuoria.

Lue myös: Kaksi nuorta kuoli, kun auto törmäsi vastaan tulleeseen rekkaan – ”Havaitsemisesta törmäykseen kesti noin kolme sekuntia”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?