Varsinais-Suomen korona­nyrkki lopettaa toimintansa: ”Tauti muiden joukossa”

Asiantuntijat odottavat epidemia-aaltoa alkukeväälle mutta arvioivat sen olevan aiempia vuosia lievempi.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on laskenut merkittävästi.

24.1. 14:38

Varsinais-Suomen koronatilannetta koordinoinut ryhmä on lopettanut toimintansa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on laskenut merkittävästi. Tuorein 14 vuorokauden esiintyvyys 100 000:a henkilöä kohden on 32.

– Koronasta on tullut yksi tauti muiden joukossa. Edelleen virus voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan taudin ihmiselle mutta ei enää uhkaa koko yhteiskuntaa, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Potilaita, joilla on todettu korona, oli tiistaiaamuna erikoissairaanhoidossa yhdeksän ja hyvinvointikeskuksissa hoidossa neljä. Osalla potilaista koronavirustauti ei kuitenkaan ole hoidon ensisijainen syy.

Vielä joulukuussa koronaan liittyviä kuolemia todettiin 53. Näissä menehtyminen tapahtui 30 vuorokauden sisällä positiivisesta koronatuloksesta. Koko epidemian aikana virus on liittynyt Varsinais-Suomessa 635 henkilön kuolemaan. Menehtyneiden keskimääräinen ikä on ollut 82 vuotta.

Koronapandemia rantautui Suomeen keväällä 2020. Korkein tautiaalto koettiin keväällä 2022.

– Virus on aiheuttanut kolmena edellisenä vuonna alkukeväästä epidemia-aallon. On todennäköistä, että näin käy myös tänä vuonna, mutta otaksuttavasti aalto jää merkittävästi pienemmäksi kuin viime vuonna, tartuntatautien erikoislääkäri Harri Marttila sanoo.

Myös influenssa- ja RS-virusepidemiat ovat laantumassa alueella.

– A-influenssaepidemian huippu saavutettiin vuodenvaihteessa ja RS-virusepidemian huippu loppiaisena. Influenssa-B-löydökset ovat olleet toistaiseksi harvinaisia, Marttila sanoo.

Kolmen eri virustaudin vuoksi esimerkiksi hyvä käsihygienia on edelleen tärkeää muistaa.

– Yhteiskunnassa on palattu normaaliin, mutta virustautien torjunta on yhä tärkeää, Pietilä sanoo.

Hän kiitti koordinaatioryhmää onnistuneesta koronapandemian hallinnasta.

– Pandemia Varsinais-Suomessa oli pääkaupunkiseudun jälkeen maan toiseksi vaikein. Vaikka jouduimme tekemään koviakin päätöksiä, pyrimme rajoittamaan yhteiskunnan toimintaa mahdollisimman vähän, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?