Baltic Princessin putoamis­tapauksessa epäillään laiminlyöntiä

Parikymppinen mies katosi Baltic Princessiltä reilu viikko sitten. Nyt tapauksesta on aloitettu hyvin poikkeuksellinen tutkinta.

Baltic Princess on liikennöinyt syyskuusta alkaen Suomen ja Ruotsin väliä Turku–Långnäs–Kapellskär-reitillä.

28.11.2022 16:35

Tutkinnassa selvitetään, onko laivalla tapahtunut laiminlyöntejä.

– Nyt tutkitaan ja selvitetään, ovatko pelastustoimet käynnistetty ja suoritettu asianmukaisesti sieltä laivalta käsin, sanoo Turun rikostorjuntayksikön päällikkö Mika Laapio Länsi-Suomen merivartiostosta.

– Erityisesti tässä on viranomaisten hälyttäminen keskiössä, eli onko se tapahtunut riittävän ripeästi.

Kadonnut mies oli nähty kiipeilemässä laivan rakenteissa, Klubi-yökerhon ympärillä olevan aurinkoterassin katoksen päällä. Sen jälkeen miehestä ei enää ole havaintoja. Kadonneen miehen ystävä ilmoitti asiasta laivan henkilökunnalle pian kiipeilyn jälkeen, noin kolmen aikaan aamuyöllä.

Merivartiosto sai kuitenkin tiedon kadonneesta vasta noin seitsemältä aamulla.

Sen jälkeen merialueella suoritettiin etsintöjä useiden Merivartioston yksiköiden voimin. Etsinnät päätettiin ennen puoltapäivää tuloksettomina.

– Laivahan on itse suorittanut omia toimenpiteitään kyllä, mutta tämä viranomaispuoli on jäänyt alussa ilmoittamatta.

Aikaa katoamisen havaitsemisesta viranomaisilmoitukseen kului siis noin neljä tuntia. Mitä laivalla tapahtui tuon neljän tunnin aikana?

– Sitä me juuri nyt selvitämme kaiken laivalta saadun materiaalin perusteella. Sen läpikäyminen vie aikansa, joten siitä ei vielä tässä vaiheessa voi enempää sanoa.

– Käydään läpi päiväkirjat ja tallenteet ja lisäksi haastatteluja suoritetaan.

Epäily mahdollisesta laiminlyönnistä ja tutkinnan aloittaminen lähti alun perin Turun Meripelastuskeskuksesta.

– Sieltä tuli ensimmäinen ilmoitus asiasta, ja niitä on tullut myös muitakin myöhemmin, mutta silloin jo samana päivänä tuli ilmoitus tästä meidän Meripelastuskeskuksesta. He pyysivät, että asia tutkitaan.

Tapaus on Laapion mukaan hyvin poikkeuksellinen.

– En kyllä muista, milloin tällaista olisi viimeksi tutkittu, ja kohtuu pitkään olen Merivartiostossa työskennellyt. Näitä ei joka päivä eikä joka vuosi eikä joka vuosikymmenkään ole tullut vastaan.

– Siksi tämä täytyykin nyt selvittää perusteellisesti, niin että ainakin tulevaisuudessa vastaavalta vältytään.

Laapion mukaan tutkinta pyritään saamaan valmiiksi tammikuun aikana.

Tallink Siljan Baltic Princess on liikennöinyt syyskuusta alkaen Suomen ja Ruotsin väliä Turku–Långnäs–Kapellskär-reitillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?