Tähtitieteilijöiden sota päättyi – Syksy Räsäsen syytteet hylättiin

Luotettavat uutislähteet olivat kertoneen saksalaisen astrofyysikon tapauksesta virheellisesti, mikä vaikutti olennaisesti kunnianloukkaussyytteen hylkäämiseen.

Syksy Räsänen vastasi kunnianloukkaussyytteisiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

17.11. 16:10

Kolmen tähtitieteilijän välinen kärhämä päättyi syytteiden hylkäämiseen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi molempien vastaajien osalta syytteet törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeudenkäynnissä oli kyse siitä, olivatko saksalaisen astrofyysikko Christian Ottin kollegat kosmologi Syksy Räsänen ja astrofyysikko Till Sawala syyllistyneet virheellisiin Ottia koskevien tietojen levittämiseen aikomuksenaan estää tämän työskentely Turun yliopistossa.

Ott palkattiin tammikuussa 2018 projektitutkijaksi Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitokselle Tuorlan observatorioon. Ott oli toiminut aiemmin astrofysiikan professorina arvotetussa Caltechin yliopistossa, jossa hän oli joutunut häirintäkohun keskelle.

Ott oli rakastunut naispuoliseen jatko-opiskelijaansa ja päätyi irtisanomaan naisen ryhmästään. Hän kertoi asiasta toiselle oppilaalleen, joka kertoi asiasta naiselle. Molemmat tekivät valituksen. Ottin todettiin syyllistyneen sukupuoliperusteiseen häirintään, ja hän joutui irtisanoutumaan kohun seurauksena.

Kun Ottin tausta tuli laajemmin julkisuuteen, Turun yliopisto irtisanoi hänen sopimuksensa. Yliopisto tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan Ottille 90 000 euron korvaukset laittomasta irtisanomisesta.

Lue lisää: Tähtitieteilijöiden sota: kaksi tutkijaa syytteessä kollegansa törkeästä kunnian­loukkauksesta

Syytteen mukaan vastaajat olivat levittäneet tietoja, että Ott olisi syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun tai seksuaaliseen häirintään, vaikka tällaisesta toiminnasta ei kohussa ollut kyse. Vastaajat olivat julkaisseet aiheesta kirjoituksia muun muassa Twitterissä, Facebookissa, blogissa, sähköposteissa ja lehdistötiedotteissa.

Räsäsen mukaan Ottin toiminnasta oli käytetty monissa luotettavissa uutislähteissä termiä seksuaalinen häirintä. Näitä olivat olleet muun muassa Nature, Science sekä BuzzFeed, jossa oli ollut tapauksesta laaja artikkeli jo kaksi vuotta aiemmin, mutta jonka tietoja ei ollut korjattu.

Räsänen oli aluksi käyttänyt termiä seksuaalinen häirintä, mutta luettuaan Caltechin yliopiston tiedotteen muuttanut termin sukupuoliperusteiseksi häirinnäksi.

Sawala kertoi niin ikään lukeneensa asiasta luotettavina pidetyistä lähteistä ja käyttäneensä termiä seksuaalinen häirintä vain kerran. Molemmat sanoivat kritisoineensa Ottin toimintaa tämän ammatillisessa roolissa, eivät yksityishenkilönä.

Vastaajat eivät olleet missään julkaisussaan väittäneet Ottin olleen rikosoikeudellisen tutkinnan kohteena tai tulleen tuomituksi seksuaalisesta ahdistelusta tai seksuaalisesta häirinnästä.

Käräjäoikeus linjasi, että Ottin taustalla oli tässä tapauksessa oletettavasti ollut merkitystä koko pienelle tiedeyhteisölle.

Kyseessä oli ollut yhteiskunnallisesti ja maailmanlaajuisesti merkityksellinen ja laajaa keskustelua herättänyt asia, ja siksi tietoa ei voi suojata yksityiselämän piiriin kuuluvana tietona. Lisäksi kaikki vastaajien Ottista levittämä tieto oli jo aiemmin ollut laajasti julkisuudessa.

Käräjäoikeuden mukaan varsin lähdekriittinenkin lukija oli voinut luottaa Ottista kirjoittaneiden, luotettavien medioiden uutisoinnin oikeellisuuteen. Vastaajat eivät olleet näin ollen tahallisesti esittäneet Ottista valheellista tietoa tai vihjausta.

Ott oli vaatinut vahingonkorvauksina taloudellisesta vahingosta 50 000 euroa, kärsimyksestä 10 000 euroa. Hän myös vaati, että vastaajat velvoitetaan 5 000 euron uhkasakolla poistamaan kaikki todisteena esitetyt julkaisut näkyviltä kuukauden kuluessa.

Syytteet kaatuivat, joten korvauksia ei maksettu ja kaikkien osapuolten oikeudenkäyntikulut päätyvät valtion maksettaviksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?