Ukrainalaisten lemmikkien auttaminen palkittiin vuoden eläin­suojelu­tekona – ”Viran­omaiset eivät pystyneet”

Turkulainen lääkäri Ulriika Sundell teki pieneläinklinikasta majapaikan sotaa paenneille.

Ulriika Sundell omisti palkinnon Inno Ukrainessa työskenteleville vapaaehtoisille.

5.10. 15:11

Suomen eläinsuojelu ry on myöntänyt Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon turkulaiselle lääkärille ja valmistuvalle eläinlääkärille Ulriika Sundellille.

Palkinto myönnettiin esimerkillisestä ja pyyteettömästä työstä Ukrainasta saapuvien lemmikkiperheiden hyväksi.

Sundell perusti hyväntekeväisyysjärjestö Inno Ukrainen ja muutti maaliskuussa 2022 tulevan pieneläinklinikkansa tilat huoneiksi ukrainalaisille perheille, jotka pakenivat sotaa lemmikkiensä kanssa. Riihimäen vastaanottokeskukseen alettiin ensimmäisenä vastaanottokeskuksena Suomessa ottaa vastaan lemmikkiperheitä vasta myöhemmin keväällä.

— Sundellin toiminta ukrainalaisten ihmisten ja eläinten hyväksi on erinomainen esimerkki siitä, miten yksittäinen kansalainen voi toimia nopeasti ja asiantuntevasti uudessa tilanteessa ja samalla auttaa kokonaisia perheitä, kun viranomaiset eivät siihen vielä pystyneet, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White sanoo tiedotteessa.

— Eläinten maahantuonti on tautiriskin vuoksi tarkasti säänneltyä. Sundell loi kriisin keskellä toimintamallin, jonka avulla pystyttiin varmistumaan eläintautiriskien minimoimisesta. Malli toimi esimerkkinä sille, että myös eläimet tulee ottaa huomioon kriisitilanteessa.

Sundell otti palkinnon ilolla vastaan ja muistutti, että tunnustus kuuluu vähintään yhtä paljon vapaaehtoisille työntekijöille.

— Kyky tai luontainen taipumus asettua toisen elävän olennon asemaan on sekä taakka että siunaus. Toisen kärsimyksen kohtaaminen ei koskaan ole helppoa, mutta vielä vaikeampaa on sen seuraaminen hiljaa sivusta mitään tekemättä. Tämän takia Inno Ukraine -hyväntekeväisyysprojekti sai alkunsa, Sundell sanoo.

— Toivon tämän palkinnon toimivan esimerkkinä ja muistutuksena siitä, että meidän kaikkien, niin ihmisten kuin eläintenkin, elämä on ainutlaatuinen ja arvokas.

SEY jakaa vuosittain eläinten viikolla Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?