Mies ilmestyi Burger Kingiin ja veti puukon esiin – valvonta­kamera paljasti, mitä kadulla tapahtui aiemmin

25-vuotias mies tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ehdottomaan vankeuteen.

28.9.2022 22:59

Heinäkuisena päivänä Turun keskustassa sijaitsevassa Burger Kingissä tapahtunut välikohtaus päättyi poliisipiiritykseen ja johti käräjäoikeuteen. Teräasetta heilutellut 24-vuotias mies tuomittiin vankeusrangaistukseen.

Tapahtumien kulun selvitystä auttoivat valvontakamerat, jotka tallensivat vastaajan ja asianomistajien kaikki liikkeet ravintolassa ja sen ympäristössä.

Tilanne sai alkunsa, kun vastaaja seisoi ravintolan edessä Aurakadulla ja neljän nuorukaisen ryhmä käveli hänen ohitseen. Vastaaja meni keskustelemaan heidän kanssaan. Sen jälkeen vastaaja siirtyi sivuun, mutta tuli uudestaan porukan luo. Pienen sananvaihdon jälkeen hän otti nyrkkeilyasennon. Asianomistajan mukaan mies oli halunnut tapella heidän kanssaan.

Nelikko lähti tilanteesta pois, mutta vastaaja kulki heidän perässään huudellen ja näytellen keskisormia. Lopulta pari heistä näytti kamppailuliikkeitä naureskellen samalla, ja tilanne päättyi. Nelikko lähti läheiseen baariin.

Sen jälkeen mies meni juttelemaan kahdelle henkilölle, jotka olivat menossa sisään ravintolaan ja lopulta seurasi heitä sisälle. Sisällä ravintolassa vastaaja paiskasi tuolin sivuun ja alkoi puhua kiivaasti kuuden hengen ryhmälle, jonka kahdelle jäsenelle hän oli jo puhunut ovella. Yksi asianomistajista kertoi miehen sanoneen, että hän etsii neljän hengen ryhmää ja puhuneen ”kuudesta viipaleesta” laskettuaan nuorukaisten määrän.

Myös toinen asianomistaja kertoi vastaajan huutaneen ravintolassa, että hän etsii neljän hengen porukkaa.

Pelottava välikohtaus tapahtui Turun keskustan Burger Kingissä.

Sen jälkeen vastaaja alkoi kaivaa reppuaan, otti esille Mora-puukon ja lähestyi nuorukaisia. Suurin osa heistä juoksi ulos kahden asianomistajan jäädessä sisälle. Toinen heistä oli ollut tilanteessa täysin sivullinen.

Vastaaja keskusteli sen jälkeen kahden ravintolassa olleen naispuolisen asiakkaan kanssa puukko tupessa selän takana eikä ollut aggressiivinen. Toinen asianomistajista pääsi pakenemaan ravintolasta. Vastaaja kuitenkin huomasi paikalla vielä olleen asianomistajan, otti puukon tupesta ja lähti tätä kohti. Nuorukainen kiersi pöytää vastaajan kanssa, mutta pääsi lopulta juoksemaan ravintolasta pois.

Osa ravintolasta paenneista nuorista palasi sinne takaisin, mutta heidät nähtyään vastaaja otti jälleen puukon esiin. Alkuperäinen neljän ryhmä tuli myös paikalle heidän kaverinsa soitettua. Vastaaja ryntäsi heidän peräänsä puukolla uhaten.

Poliisit olivat tässä vaiheessa jalkautuneet autostaan ja toinen heistä osoitti vastaajaa välittömästi konetuliaseella. Toinen poliiseista otti käsiaseensa lonkaltaan ja osoitti sillä vastaajaa. Poliisit havaittuaan vastaaja pysähtyi paikoilleen ja pudotti veitsen ja tupen. Hän ei tehnyt vastarintaa.

Vastaaja kertoi muistavansa tapahtumat huonosti, sillä hän kärsi unettomuudesta ja oli käyttänyt siihen lääkkeeksi alkoholia. Hän oli ollut ennen Suomeen tuloaan Kööpenhaminassa psykiatrisella osastolla. Hän ei muistanut provosoituneensa eikä tunnistanut omaa käytöstään tallenteelta.

Todistaja kertoi, että osa asianomistajista oli härnännyt vastaajaa ja yrittänyt saada tämän reagoimaan.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, mutta tuomitsi vastaajan seitsemästä laittomasta uhkauksesta yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan vankeustuomion ehdottomuuteen vaikutti se, että teot kohdistuivat useaan alaikäiseen nuoreen.

Lisäksi vastaaja joutuu korvaamaan asianomistajille tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä yhteensä noin 7 300 euroa sekä oikeuskuluja noin 16 500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?