Sanamuunnos yllätti henkilöstö­johtajan Turussa

”Ei kenelläkään meistä ollut esikoululaisen silmälaseja siinä vaiheessa päässä.”

Turku aikoo jatkossa varoa ruska-sanan käyttöä viestinnässään. Nyt varoituskellot eivät soineet, vaikka kielikukkasia yritetään aina kitkeä.

23.9.2022 20:46

Kuluneella viikolla on koettu muutamia kylmiä öitä.

– Ajattelin, että iloitaan nyt vilpittömästi kauniista syksystä, kertoo Turun kaupungin henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

”Nyt alkaa luonto näyttää kauneintaan värien vaihtuessa pikkuhiljaa ruskan palettiin”, Valtonen aloitti sähköpostinsa, jolla kutsui torstaina kaupungin henkilöstöä ensi viikolla järjestettävään ajankohtaisten asioiden infoon.

Ajatus on runollinen, mutta vaarallinen.

Ruska on sanamuunnosharrastajien kostea uni.

Ensimmäiset varoitusviestit Valtonen sai ystävältään jo illalla.

Turussa kuten kaikkialla Suomessa asuu runsaasti sanamuunnosten eli munasaannosten eli kääntösanojen harrastajia.

Kyseisen ihmistyypin aivot tuottavat jatkuvasti sanamuunnoksia ja silmät ja korvat etsivät niitä ympäristöstä väsymättömästi.

– Pakko nostaa lapanen, tämä oli ihan itseaiheutettu ongelma, joten lusitaan nyt läpi, Valtonen sanoi perjantaina iltapäivällä annettuaan jo useampia haastatteluja.

Itseaiheutettu, mutta ei tahallinen.

Valtonen vakuuttaa, ettei hänelle itselleen eikä kenellekään, joka tekstin luki ennen sen lähettämistä, tullut mieleenkään, että se sisälsi sanamuunnoksen.

– Ei kenelläkään meistä ollut esikoululaisen silmälaseja siinä vaiheessa päässä.

Esikunta keskittyi ns. kielikukkasten etsimiseen, ei sanamuunnoksiin.

Oletko varma että esikuntaasi ei ole soluttautunut sanamuunnosharrastajaa, heitähän on yhteiskunnassamme vähän joka paikassa?

– Tässä tapauksessa uskon, että he olisivat tulleet sanomaan, Sinikka nyt kuule, oletko ihan varma, että haluat kirjoittaa näin.

– Ruska on vaarallinen sana, Valtonen sanoo oppineensa.

Ruska on sanamuunnosharrastajien suosikkisanoja. Yleisesti tiedetään, ettei ruskaa ja sanamuunnosharrastajaa pidä päästää lähellekään esimerkiksi pakkasta tai punkkua tai punkkaria.

Valtoselle satoi perjantaina asianharrastajilta runsaasti ehdotuksia, mitä sanoja jatkossa kannattaisi sisällyttää Turun kaupungin tiedonantoihin.

– Kaikenlaisia munasaannoksia tuli, Valtonen kertoo.

Ruska tarkoittaa kesävihantien kasvien syksyistä väriloistoa, paletti väriasteikkoa.

Paletti ei ole niin yleinen ruskaisten sanamuunnos- eli munasaannosharrastajien käyttösana kuin pakkanen, punkku tai punkkari.

Sanamuunnosharrastajien ääripää ovat henkilöt, jotka aktiivisesti pyrkivät salakuljettamaan sanamuunnoksia julkisuuteen.

Heitä voi kutsua oman elämänsä Janis Petkeiksi. Todellisuudessa Janis Petke ei ole niin yleinen balttilainen nimi kuin voisi kuvitella kadunmiesten tv-haastattelujen perusteella.

Valtonen aikoo vielä varmuuden vuoksi kertoa ja vakuuttaa henkilöstöinfossa, ettei ruskainen paletti sisältänyt piiloviestiä. Tilaisuuden varsinaiset aiheet ovat perhevapaauudistus ja sähkön säästäminen.

Ruletti on rahapeli, jossa pelaaja pyrkii veikkaamaan kuulan pysähtymiskohtaa pyöritettävässä laitteessa.

Klassinen boomerisukupolven varsin viaton sanamuunnos oli Johannes Virolainen – Vihannes Jorolainen.

Maanviljelijä Virolainen oli aikansa johtavia keskustapoliitikkoja, ja nykyisin harvemmin käytetyllä joro-sanalla on merkityksiä kiukkuisesta häijyyn.

Sanamuunnoksissa on tarkoitus, ettei lopputulos ole käsittämätön sekasikiö, vaan että kumpikin uusi sana tarkoittaa jotain. Usein pyrkimyksenä on tavoitella alatyylisyyttä tai peräti riettautta.

Turun ruskaisesta paletista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue lisää: Älliä ja kukkia! Sanamuunnosten rakastajien unelma­testi – K-18-muunnokset

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?