Vanhustalon aggressiivinen asukki pahoinpiteli toisen vanhuksen kuoliaaksi – syytteeseen joutui työntekijä

Syyttäjä vaatii työntekijälle tuntuvaa sakkorangaistusta.

Syytettä käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa.

7.9.2022 10:51

Vanhustalon asukki pahoinpiteli toisen asukkaan kuoliaaksi Varsinais-Suomessa 2019 tammikuussa.

Nyt syytetyn penkille on joutunut vanhustalon palveluvastaava, joka syyttäjän mukaan laiminlöi aggressiiviseksi tiedetyn asukkaan valvonnan. Syyttäjän mukaan laiminlyönti johti väkivaltaisuuksiin, ja toisen asukkaan kuolemaan.

Syyttäjä vaatii työntekijälle tuntuvaa sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta.

Väkivaltaisuus tapahtui vanhusten vaativaan ja tehostettuun sekä sotainvalidien laitoshoitoon tarkoitetussa palveluyksikössä.

Miesasukas saapui yksikköön marraskuussa 2018. Hän käyttäytyi useasti aggressiivisesti muita asukkaita kohtaan. Myöhemmin loppukuusta yksikön palveluvastaava sopi kaupungin kanssa, että miehestä maksetaan korotettua hoitokorvausta. Tarkoitus oli lisätä miehen valvontaa, ja siten taata myös muiden asukkaiden turvallisuus.

Syytteen mukaan näin ei kuitenkaan käynyt. Syyttäjän mukaan palveluvastaava laiminlöi miehen hoitosuunnitelman. Henkilökunnalle ei annettu myöskään tarkkoja ohjeita miehen kokoaikaisesta valvonnasta.

Tämä johti siihen, että muistisairaudesta kärsinyt nainen meni miehen huoneeseen tammikuussa 2019. Mies pahoinpiteli naista, joka kuoli aivoverenvuotojen takia reilua viikkoa myöhemmin.

Kuolemantuottamusta koskevaa syytettä käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?