Saariston rengastie avautuu – yhdellä reitillä varauduttava ikävään hidasteeseen sesongin alussa

Molemmat rengastiet ovat auki 4.9. asti. Yrittäjät ovat tyytyväisiä aiempaa pidempään kauteen.

Iniöstä pääsee taas Houtskariin MS Antonia -lautalla.

12.5. 16:55

Matkailijoiden suuren suosion saavuttaneet Saariston rengastie ja Pieni rengastie avautuvat perjantaina, kun MS Antonia aloittaa liikennöintinsä Iniön ja Houtskarin välillä.

Rengastien kohteisiin voi tutustua ympäri vuoden, mutta koko 250 km pitkä reitti on kierrettävissä vain silloin, kun MS Antonia liikennöi.

Perjantaina liikennöinnin aloittaa myös MS Östern Nauvon, Seilin ja Rymättylän välillä.

Molemmat reitit ovat auki 4.9. asti. Pääreitillä vain Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välinen lautta maksaa, muut lautat ovat ilmaisia.

Rengastiet ovat erityisesti pyöräilijoiden suosiossa.

Vaikka rengasteiden kävijämäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa, koronavuodet hankaloittivat silti yrittäjien tilannetta.

– Rengasteiden sesonkipidennys, jonka oli määrä tapahtua jo vuonna 2020, jouduttiin pandemian vuoksi lykkäämään. Vielä viime vuonnakin matkustajamäärää oli pakko rajoittaa, Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Benjamin Donner kertoo tiedotteessa.

Nyt yhteysalusten kausi on jopa pidempi kuin ennen koronaa, mikä kerää kiitosta toimijoilta.

– Tämä ELY-keskuksen investointi matkailuun on otettu saariston yrittäjien keskuudessa erittäin myönteisesti vastaan, Donner kertoo.

Rengastien varrelle mahtuu useita lauttamatkoja. Kuva Nauvosta.

Rengasteiden kävijämäärä on kasvanut huimasti viime vuosina. Pienen rengastien pyöräilijämäärä on neljässä vuodessa melkein kolminkertaistunut ja Saariston rengastien pyöräilijämäärä enemmän kuin tuplaantunut. Rengasteillä oli vuonna 2021 yhteensä lähes 58 000 kävijää.

Myös ryhmämatkat ovat palanneet saaristoon. Rengastien laivamatkoja on ehtinyt varata jo noin 30 charter-bussiryhmää, joka on lähes sama määrä kuin ennen koronaa tähän aikaan vuodesta.

Ensimmäisiä matkailijoita odottaa kuitenkin pieni haaste. Naantalin Särkänsalmen sillan yli rakennetaan pyörä- ja kävelytietä, jonka vuoksi se on hetken suljettu. Tietä käyttävät joutuvat tekemään noin 40 kilometrin kiertomatkan Askaisten ja Merimaskun kautta. Matka vaikeutuu 20.5. klo 19 ja 23.5. klo 6 välisenä aikana.

Hidaste koskee vain yhtä reittiä, ja Rengastie on mahdollista kiertää myös muita reittejä käyttäen.

– Rengasteiden varrella tehtävä parannustyö on silti hyvin tärkeä reittien turvallisuuden kohentamiseksi, ja olemme iloisia että sitä tehdään, Naantalin matkailupäällikkö Tarja Rautiainen ja Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner kommentoivat.

Klo 9.49: Lisätty tieto, että hidaste ei koske kaikkia Rengastien turisteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?