Tällainen on Ilpo Härmäläisen murhasta syytetty "mainosmies" – karatetaidot kauhistuttivat ex-vaimoa

Esitutkinnan aikana poliisi kuulusteli useita murhasyytetyn tunteneita ihmisiä. Moni heistä koki miellyttävän ensivaikutelman jälkeen pettymyksen.

Syyttäjän mukaan mainosmiehen murhamotiivi oli se, ettei lakimies Härmäläinen paljastaisi hänen talousrikoksiaan poliisille. Ruumis löytyi meren pohjasta maaliskuun alussa.

23.4.2022 19:20

Maaliskuun toisena päivänä Turun Airiston pariasteisessa merivedessä kellui niin paljon irtonaisia jäälauttoja ja sohjoa, että niitä piti raivata tieltä pois potkurivirran avulla. Kello kävi yhtätoista aamupäivällä, kun sukeltajat painuivat kohti syvyyksiä.

Näkyvyys oli huono, mutta 44 metrin syvyydessä yksi sukeltajista erotti merenpohjalla pussimaisen muodostelman, johon oli kiinnitetty köyttä, metallikettinkiä ja ankkuri.

Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa ilmeni, että vainajalla oli mukanaan rannekello, kravattineula, kihlasormus, avaimet, pankkikortteja ja yliopiston kirjastokortti.

Ruumiin löytyminen vahvisti, ettei elokuussa 1994 kadonnut kolmekymppinen lakimies ja esikoislapsestaan iloinnut tuore perheenisä ollut hävinnyt omasta tahdostaan.

Vainajan löytyminen vahvisti, että Ilpo Härmäläinen oli kuollut henkirikoksen uhrina.

Lue lisää: Rikostutkija paljastaa: Näin sukeltajat löysivät Ilpo Härmäläisen ruumiin

Syyttäjän mukaan murhaaja on 68-vuotias mainosalalla toiminut, merkonomikoulutuksen saanut yrittäjämies, joka poliisin esitutkintamateriaalin perusteella on herättänyt läheisissään ja tuttavissaan ristiriitaisia ajatuksia ja suoranaista pelkoa.

Kuulustelukertomusten perusteella mainosmiehestä piirtyy kuva mukavan ensivaikutelman antavana, mutta ailahtelevaisena, valehteluun ja manipulaatioon taipuvaisena henkilönä.

Ainakin 1990-luvun alussa hän säilytti kotonaan pistoolimallista käsiasetta, kivääriä ja jalkajousta.

Oikeudenkäynneissä murhasyytetty on tarkoin varjellut paljastamasta kasvojaan. Kuvia otettaessa harmaahiuksinen mies on vetänyt pipon syvälle silmille ja pitänyt maskia.

Läpi oikeusprosessin hän on vannonut syyttömyyttään ja ylläpitänyt totaalista kiistolinjaa.

Lue lisää: Ilpo Härmäläisen teloitus­tyylisestä murhasta syytetty ”mainos­mies” äänessä – puolustus käski kiihtynyttä miestä rauhoittumaan

Näin hän toimi myös tiistaina, kun murhajutun käsittelyä jatkettiin käräjäoikeudessa Turussa.

– En varmasti ole. En todellakaan ole. Käsi sydämellä ja käsi raamatulla, hän vastasi syyttäjän tenttaukseen.

– Mun tekee niin pahaa hei, kun syytöntä ihmistä syytetään.

Mainosmies puhui kuuluvalla äänellä ja varman oloisena. Välillä hän kiihtyi hiillostuksesta, vetosi huonoon muistiinsa ja pyöritteli päätään todistajan kertoessa hänen kannaltaan epäedullisia asioita.

Valheenpaljastusteistä mies on kieltäytynyt useaan otteeseen vedoten testien mahdolliseen epätarkkuuteen.

Mainosalalla uraansa tehnyt 1953 syntynyt mies vangittiin elokuussa. Poliisi teki kiinnioton, kun hän oli matkalla Ahvenanmaalle. Kuva vangitsemisoikeudenkäynnistä.

Syyttäjä luonnehtii Härmäläisen murhaa raakalaismaiseksi, häikäilemättömäksi ja teloitustyyppiseksi.

Härmäläistä oli ammuttu selkään ja päähän, ruumis oli teipattu neljään muovisäkkiin ja nilkkojen ympäri oli sidottu köysi. Pohjaan vajoamisen varmisti köyteen kiinnitetty ankkuri kettinkeineen.

Hapettomissa ja viileissä olosuhteissa henkirikoksen jäljet olivat syyttäjän mukaan jääneet hämmästyttävän hyvin vainajaan, vaikka aikaa oli kulunut lähes 28 vuotta.

Mainosmies on kokenut merenkävijä, joka takavuosina harrasti perheensä kanssa aktiivisesti purjehdusta Turun rannikkoseudulla. Syyttäjän mukaan mies oli houkutellut Härmäläisen mukaansa ja surmannut tämän purjeveneessään.

Poliisin tarkastelemasta purjeveneen lokikirjasta ilmenee, että mainosmies oli vienyt perheensä samalla veneellä tavanomaiselle viikonloppupurjehdukselle vain muutama päivä epäillyn veriteon jälkeen.

Lue lisää: Liiketuttavan mukaan kadonnut Ilpo Härmäläinen on ”Airiston syvimmässä kohdassa”

Oikeudenkäynnissä on kuultu todistajana mainosmiehen entistä vaimoa. Esitutkinnan aikana nainen kertoi, ettei sairaalloisen kontrolloivasti käyttäytynyt mies koskaan kertonut asioistaan, huolistaan tai vastannut kysymyksiin.

Entinen elämänkumppani koki, että miehen käytös muuttui dramaattisesti sen jälkeen, kun hänen yritystoimintansa ajautui konkurssiin vuonna 1994. Samana vuonna katosi Ilpo Härmäläinen.

Ex-vaimon kertoman mukaan puoliso katkeroitui menestyneitä ihmisiä kohtaan ja sai raivokohtauksia, jos joutui kuuntelemaan toisten kehumista.

– Oli hän aikaisemminkin kylmä, mutta tämän jälkeen hän oli täysin kykenemätön empatiaan, eikä hänellä ollut mitään tunteita muita ihmisiä kohtaan. Jos joku olisi hukkunut hänen nähtensä, hän ei olisi varmaan tehnyt asialle mitään.

Pitkä liitto päättyi avioeroon 2006.

– Hän oli äärimmäisen räjähtäväinen luonne, ja hän oli todella häijy suuttuessaan. Hänellä oli karatetausta, joten tiedän, että hän olisi voinut tappaa minut kertaiskulla. En usko, että hän olisi sellaista tehnyt, mutta mahdollista se olisi ollut, nainen kertoi esitutkinnassa.

– Hänen silmänsä olivat niin pelottavat suuttuessaan, että ei häntä halunnut suututtaa. Hänen kanssaan piti olla aina samaan mieltä, eri mieltä ei vain saanut olla, ei edes ruuan mausta.

Lue lisää: Ilpo Härmäläisen veli tiesi heti, että jotain pahaa oli tapahtunut – vierailu asunnossa vahvisti epäilyn: ”Pomppasivat silmille”

Yhteneviä havaintoja teki mies, joka tunsi mainosyrittäjän työelämästä.

– Minulle on jäänyt hänestä sellainen mielikuva, että jos hänen kanssaan on samaa mieltä, niin kaikki meni hyvin, mutta jos oli eri mieltä, niin sitten tilanne oli toinen.

Työtuttava kertoi poliiseille saaneensa mainosmiehestä hyvän ensivaikutelman, ”isojen puheiden” ja vakuuttavuuden vuoksi. Yrittäjä näyttäytyi huikentelevaisena, kalliisiin autoihin mieltyneenä bisnesosaajana, joka tahtoi tehdä rahaa.

– Kyllä minäkin häntä uskoin alkuun. Oli hän ihan leppoisa, ja hänen kanssaan oli mukava mennä kahville.

Kun tuttavuus jatkui, myönteinen mielikuva romuttui.

– Olen saanut siitä sellaisen kuvan, että hän oli manipuloiva narsisti.

Vanhan perhetutun mukaan mies käyttäytyi läheisiään kohtaan fiksusti, mutta käytöksessä ilmeni myös halua olla esillä.

– Kyllä hän aina paikalle tullessaan piti huolen, että hänet varmasti huomataan. Hän on mielestäni narsistinen luonne, vanha perhetuttu kertoi poliisille.

Syyttäjän mukaan mainosmies oli ajanut tämän purjeveneen keskelle Airiston syvää veneväylää, ampunut Härmäläisen ja hävittänyt ruumiin mereen.

Toinen työtuttu luonnehti mainosmiestä erikoiseksi, mustavalkoiseksi, rohkeaksi, toimeen tarttuvaksi, mutta karkeaksi. Etenkin miehen ronskit puheet olivat sittemmin jääneet kummittelemaan hänen mieleensä.

– Muistan hänen puhuneen sellaista, että hän käytti sellaista kielikuvaa "sillekin voisi laittaa betonisaappaat jalkaan ja viedä Airiston syvimpään kohtaan".

Kolmas entinen työtoveri kertoi kiinnittäneensä huomiota siihen, miten epäilevästi mainosmies suhtautui toisiin. Hänen mukaansa mies saattoi yhtenä hetkenä kannustaa ihmisiä puhaltamaan yhteen hiileen, mutta muuttui seuraavana täysin erilaiseksi.

– Hän epäili kaikkia ja kaikella tavalla. Hänellä oli kuvainnollisesti sellainen mentaliteetti, että huijataan ensin, ennen kun häntä huijataan, ex-työkaveri kertoi.

Lue lisää: Ilpo Härmäläisen vaimo kertoi hetkistä katoamisen jälkeen – murhasta syytetty teki puhelimessa kummallisen ”lupauksen”

Esitutkinnasta ilmenee myös, että osa tutuista oli takavuosina joutunut sangen hämmentävään tilanteeseen. Mainosmies oli antanut ymmärtää, että hänen vaimonsa oli kuollut purjehdusonnettomuudessa.

Oikeasti näin ei ollut tapahtunut.

Tuttavien kuulustelukertomuksissa toistuikin mainosmiehen taidokas manipulointikyky. Eräs työtutuistaan kertoi poliisille, kuinka mies oli tiukoissa tilanteissa esittänyt olevansa hyvin sairas.

Vuonna 2008 syytetty tuomittiin entisen työntekijänsä laittomasta uhkaamisesta. Hän oli törmännyt ex-pomoonsa sattumalta parkkihallissa. Mainosmies oli alkanut haukkua häntä yrityksensä tuhoamisesta.

Uhri yritti kävellä pois, mutta mainosmies siirtyi aina hänen eteensä ja sanoi tietävänsä, missä mies asuu ja uhkasi tappaa hänet.

Laittoman uhkauksen lisäksi mainosmies on takavuosina tuomittu mittavista talousrikoksista. Esitutkinnasta ilmenee, että hänellä oli tapana väärentää ihmisten allekirjoituksia asiakirjoihin. Siitä koitui harmia myös hänen lähipiirilleen.

Lue lisää: Kadonnut Ilpo Härmäläinen ja hänen murhaajakseen epäilty mies olivat liiketuttavia

Mainosmiestä epäiltiin henkirikoksesta jo tuoreeltaan Härmäläisen katoamisen jälkeen. Yrittäjä oli puhjennut itkuun, kun poliisit pidättivät hänet kesken työpäivän helmikuussa 1995 taposta epäiltynä. Tuolloin juttu ei lähtenyt ratkeamaan.

Tutkinta nytkähti uudelle raiteelle vasta vuosikymmeniä myöhemmin, kun poliisi kesällä 2021 käynnisti aktiivisen tutkinnan uudestaan. Mainosmies on ollut elokuusta saakka vangittuna.

Murhajutun käsittely jatkuu vielä ensi viikon tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan murhan motiivina oli se, että mainosmies pelkäsi lakimiehen menevän poliisin puheille hänen hämäräbisnestensä vuoksi.

Mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Hänen puolustuksensa mukaan syyttäjän väitteille ei ole näyttöä.

Käräjäoikeuden voidaan odottavaa antavan ratkaisunsa kesän korvalla.

Ruumiiseen oli kiedottu metritolkulla köyttä ja kettinkiä.

Härmäläisen katoamispäivänä 3. elokuuta 1994 hänen vaimonsa oli omilla askareillaan pariskunnan parikuukautisen esikoislapsen kanssa.

Härmäläinen hoiteli työasioitaan ja oli tekemisissä myös mainosmiehen kanssa. Katoamisen jälkeisissä poliisikuulusteluissa vaimo tiesi kertoa, että mainosmies oli soittanut Härmäläiselle keskipäivän aikaan.

Soitto oli todennettavissa myös televalvontatiedoista, joskin mainosmies itse yhä kiistää olleensa tekemisissä Härmäläisen kanssa katoamispäivänä.

– Ilpo vastasi puhelimeen tuon todella lyhyen puhelun aikana vain lyhyitä vastaussanoja kuten ”juu”, ”niin”. Lopuksi hän sanoi, että ”tulen alas odottamaan”, Härmäläisen vaimo kertoi poliisille.

Puhelun päätyttyä mies käveli vessaan ja pesi kasvonsa.

Vaimo tiedusteli, oliko mies taas menossa jonnekin. Härmäläinen kertoi menevänsä mainosmiehen kanssa katsomaan ”jotakin asuntoa”.

Perheenisä poistui rappukäytävään kiireisen oloisena, takkia pukien.

– Oletko kauan? vaimo kysyi.

– Ei se kauaa vie, Härmäläinen vastasi.

Tuore isä ei tiennyt, mikä häntä odotti. Meni yli 27 vuotta ennen kuin vedessä virunut ruumis lopulta nostettiin Airiston pohjasta, saatettavaksi haudan lepoon.

Jutun lähteenä on käytetty poliisin esitutkintapöytäkirjoja ja oikeudenkäyntimateriaaleja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?