KRP: Merestä löytynyt vainaja ei ollut lakimies Ilpo Härmäläinen

Turusta Airiston alueelta merestä löytynyt vainaja ei ollut 1994 kadonnut lakimies, KRP tiedottaa.

Turun Airistolta löytyi keskiviikkona vainaja merestä.

28.2.2022 17:14

Turun Airiston alueelta viime keskiviikkona merestä löytyneen vainajan henkilöllisyyttä on selvitetty alustavasti. Selvityksen perusteella kyseessä ei ole Turussa vuonna 1994 kadonnut lakimies Ilpo Härmäläinen, tiedottaa keskusrikospoliisi.

– Poliisi on pystynyt sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että kyseessä olisi ollut hän. Alustavan selvityksen perusteella poliisi epäilee, että vainaja on vuonna 1979 kadonnut mies, mutta henkilöllisyys varmistuu vasta tarkemmissa tutkimuksissa. Miehen omaisille on kerrottu epäilystä, sanoo rikostarkastaja Aki Lahtinen KRP:n tiedotteessa.

Merestä löytyneen vainajan kuolemansyyn selvittäminen jatkuu. KRP:n mukaan tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että hänen kuolemaansa liittyisi rikosta.

Vainaja löytyi, kun merivoimien sukeltajat olivat suorittamassa poliisin pyytämää virka-aputehtävää. Virka-apu liittyi vuonna 1994 kadonneen Härmäläisen etsintöihin

Hänen etsintänsä jatkuvat edelleen.

Lue lisää: Sukeltajat löysivät ruumiin Turun Airistolta – vainaja ehkä murhattu lakimies Ilpo Härmäläinen

Ilpo Härmäläisen katoaminen on pysynyt pimeänä yli 27 vuotta. Keskusrikospoliisi avasi jutun tutkinnan uudelleen viime vuonna. Tutkinta johti siihen, että elokuussa poliisi vangitsi entisen liiketuttavan Härmäläisen murhasta epäiltynä.

Käräjiä käytiin loppuvuodesta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Härmäläisen murhasta syytetään 68-vuotiasta miestä.

Syytteen mukaan liiketuttava surmasi Härmäläisen taloussotkujen vuoksi purjeveneellään ja upotti ruumiin Airistolle.

Oikeusprosessi on yhä kesken. Murhajutussa piti antaa tuomio kuluvan viikon perjantaina, mutta tuomionanto viivästyy, sillä poliisi teki asiaan liittyen lisätutkintaa helmikuun puolivälissä.

Lue lisää: Tekstiviesti aiheutti yllätys­käänteen Ilpo Härmäläisen murha­mysteerissä – sitten Airistolta löytyi vainaja

Murhasyytetyn liikemiehen ex-puoliso oli nimittäin ottanut yhteyttä jutun tutkinnanjohtajaan mieleensä juolahtaneen vanhan asian vuoksi.

Nainen oli muistanut, että ex-pariskunnan purjeveneestä oli takavuosina kadonnut ankkuri hämmentävällä tavalla. Hänen silloinen kumppaninsa, tätä nykyä murhasta syytetty mies, oli väittänyt, että ankkuri oli varastettu veneestä.

Tieto on ankkurin katoamisesta on antanut poliisille syyn epäillä, että ankkuria on saatettu käyttää apuna ruumiin hävityksessä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden oli määrä istua juttua uudelleen keskiviikkona, mutta istunto on peruutettu. Vielä ei ole tiedossa, koska uusi käsittelypäivä on ja milloin tuomio annetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?