Raision perhesurmasta epäillyllä äidillä oli tonneja ulosotossa – tämä tapauksesta tiedetään nyt

IS:n selvityksen perusteella nainen oli toiminut yrittäjänä ja ajautunut viime vuosina pahoihin talousongelmiin.

Poliisin tietoon Raision perhesurma tuli perjantaina iltapäivällä.

23.2. 15:23

Lounais-Suomessa reilun 24 000 asukkaan Raisiossa tapahtui perjantaina perhesurma. 27-vuotiaan naisen epäillään riistäneen hengen itseltään ja alakouluikäiseltä pojaltaan.

Virkavalta sai tapahtuneesta tiedon perjantaina iltapäivällä, eikä tapaukseen epäillä liittyvän muita henkilöitä. Asiaa tutkitaan henkirikoksen osalta murhana sekä äidin kuoleman osalta kuolemansyyntutkintana.

Osoitetietojen perusteella nainen asui 50-luvulla rakennetussa omakotitalossa alle 10 kilometrin päässä Raision keskustasta. Talo ei ole naisen nimissä.

Sosiaalisen median tileille lisäämiensä tietojen perusteella hän on toiminut graafisella suunnittelualalla ja opiskellut Helsingin yliopistossa. Lisäksi naisella oli nimissään muutama vuosi sitten perustettu siivousalan yritys. Sosiaalisessa mediassa hän on jakanut useita kuvia lapsestaan ja ilmaissut kiinnostusta elektroniseen musiikkiin.

ÄITIÄ ei ainakaan kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa ole tuomittu rikoksista eikä hänellä myöskään ollut vireillä tuoreita rikosasioita.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tiedoista ilmenee kuitenkin, että nainen oli viime vuosien aikana ajautunut pahoihin talousongelmiin. Käräjäoikeudessa naisen nimiin on viimeisten seitsemän vuoden aikana kertynyt pitkälti toistakymmentä velkomusasiaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana naisella oli kertynyt ulosottoon viitisenkymmentä erilaista erilaista maksua, joiden joukossa on muun muassa yrittäjän eläkemaksuja.

Summat ovat pääosin muutamia satasia, mutta suurimmat yli 2 000 euroa.

Raision kaupunki tiedotti tiistaina, että kaupungissa on tarjolla kriisi- ja keskusteluapua tragedian käsittelyyn.

Perhesurmassa kuolleen pojan koulussa tilannetta käydään läpi talviloman jälkeen menehtyneen lapsen luokkatovereiden sekä koulun muiden oppilaiden kanssa. Koululaisilla on silloin mahdollisuus keskustella asiasta oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

Poliisi kertoi myös selvittävänsä, onko jokin viranomaistaho mahdollisesti laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan lapsen ja perheen tilanteen tukemisessa ja tunnistamisessa.

Lounais-Suomen poliisi on pyytänyt selvitykseen virka-apua Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksiköltä.

– Selvitys tehdään, jotta viranomaiset tunnistaisivat riskitekijät riittävän varhaisessa vaiheessa ja siten tukisivat perheitä entistä paremmin vastaavanlaisten tragedioiden estämiseksi, poliisi perusteli tiedotteessaan.

Raision tragedia on yhteneväinen Suomessa vallitsevan surullisen tilastofaktan kanssa: Suomessa lapsen surmaaja on useimmiten oma äiti. Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksen (2020) mukaan vuosien 2010 ja 2019 välisenä aikana Suomessa surmattiin yhteensä 44 alle 15-vuotiasta lasta.

Yli puolessa näistä tapauksista, eli 55 prosentissa, lapsen oli surmannut biologinen äiti.

Ilta-Sanomat ei keskiviikkona tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa kertomaan tutkinnan etenemisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?