Tyksissä varmistettu 10 omikronin uuden ala­muunnoksen aiheuttamaa tartuntaa

Tartuntojen alkuperästä ei ole tietoa.

Tyksissä on todettu ensimmäisen omikron 2 -variantin aiheuttamat tautitapaukset.

27.1. 14:01

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on varmistettu kymmenen omikron BA.2-varianttia. Uusi alavariantti voi pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.

– Jopa 98 prosenttia päivittäin diagnosoimistamme koronatartunnoista on tänä vuonna ollut omikron BA.1-variantin aiheuttamia. Viime viikolla huomasimme PCR-seulontatestimme positiivisissa tuloksissa muutoksia, jotka viittasivat mahdolliseen omikron 2 -varianttiin, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo tiedotteessa.

– Olemme nyt varmistaneet kymmenen omikron 2 -virusvariantin aiheuttamaa tartuntaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Löydökset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Tietoa tartuntojen alkuperästä ei ole.

– Koskaan aikaisemmin minkään mikrobin ominaisuuksia ei ole tällä tavoin seurattu maailmanlaajuisesti ja tiedotettu reaaliaikaisesti. Ovathan nämä tällaiset virusbongauksen MM-kilpailut. Olemme tiiviillä seurannalla oppineet sen, että uusi variantti syrjäyttää nopeasti vanhan valtavariantin, kuten omikron BA.1 teki deltalle, sanoo Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo.

Omikron BA.2-variantti on omikronvariantin alalinja, joka on levinnyt maailmalla nopealla vauhdilla. Esimerkiksi Tanskassa variantti on jo syrjäyttänyt alkuperäisen omikron-variantin.

Viruksen ominaisuuksista ei vielä ole tutkittua tietoa, mutta varhaiset havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että sen aiheuttama tauti ei olisi vakavampi kuin omikron BA.1-variantin aiheuttama. Uusi alavariantti voi kuitenkin pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?