Turun kaksoismurhasta tuomio – tekijä syyntakeeton

Mielentilatutkimuksen mukaan vastaaja oli tekohetkellä psykoosista johtuen harhainen.

28-vuotias surmasi ampumalla kaksi ihmistä Turun Pernossa huhtikuussa.

24.1. 13:52

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 28-vuotiaan miehen syylliseksi Turun Pernossa huhtikuussa tapahtuneeseen kaksoismurhaan ja murhan yritykseen.

Miestä ei kuitenkaan tuomittu rangaistukseen, sillä mielentilaselvityksen mukaan hän oli syyntakeeton. Käräjäoikeuden mukaan mies oli tekohetkellä psykoosissa ja kärsi harhoista.

– Mielentilalausunnon mukaan psykoosisairaus on tekojen hetkellä selkeästi vääristänyt hänen todellisuudentajuaan ja kykyään ymmärtää tekojensa vakavuus ja seuraukset. Vastaaja on määrätty tahdosta riippumattomaan hoitoon, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Kaksoismurhan tehnyt mies on hoidossa Niuvaniemen sairaalassa.

Mies todettiin syylliseksi lisäksi huumausainerikokseen, huumausaineen käyttörikokseen, rattijuopumukseen, kahteen törkeään kotirauhan rikkomiseen, kahteen laittomaan uhkaukseen ja ampuma-aserikokseen, kaikki syyntakeettomana. Lisäksi kaksi syytettä murhan yrityksestä lieveni kahdeksi vaaran aiheuttamiseksi.

Vastaaja on hoidossa Niuvanniemen oikeuspsykiatrisessa sairaalassa.

Lue lisää: Tällainen on Pernon kaksoissurmaaja – opiskeli kokiksi ja kärsi huume­ongelmista

Viime huhtikuussa tapahtunut rikossarja sai alkunsa vastaajan ja hänen tuttavansa 20 euron huumevelkaan liittyvästä riidasta.

Vastaaja oli lähtenyt yöllä tapaamaan Pernossa asuvaa tuttavaansa ja ottanut haulikon ja teräaseen mukaan. Hän lähetti tuttavalleen viestin ja jäi odottamaan tätä ulos. Kun tuttava tuli ulos, vastaaja ampui, mutta luoti ainoastaan raapaisi uhria. Sen jälkeen vastaaja ampui ulko-ovelle tulleen nuoren naisen. Hän kertoi oikeudenkäynnissä luulleensa tätä tuttavakseen.

Tapaus herätti laajaa huomiota.

Talon toinen asukas lähti ajamaan ampujaa takaa, jolloin tämä puukotti häntä. Sen jälkeen tekijä meni tuttavansa asuntoon ja surmasi tämän ampumalla. Poliisi otti tekijän kiinni talon pihalla. Mies oli tapahtumahetkellä huumaavien rauhoittavien lääkeaineiden ja muuntohuumeen vaikutuksen alaisena.

Lue lisää: Pernon järkyttävän kaksois­murhan yksityis­kohdat julki – näin aamu­yön tapahtuvat etenivät

Rikoksista tuomittu mies joutuu maksamaan asianomistajille erilaisia korvauksia yli 100 000 euron edestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?