Hoitajaa uhattiin rokotus­paikalla Turussa – vain hetkeä aiemmin Telegramissa julkaistiin uhkaus­viesti

Telegram-ryhmän ylläpitäjä kertoo, että uhkausviestin lähettäjä on hänelle tuntematon. IS ei tavoittanut poliisia vahvistamaan yhteyttä Telegram-viestin sekä toteutuneen väkivallalla uhkaamisen välillä.

Uhkausviesti jätettiin Telegramiin sunnuntaina iltapäivällä. Puolitoista tuntia myöhemmin poliisi kertoi kiinniotosta Turussa.

26.12.2021 21:09

Lounais-Suomen poliisi kertoi sunnuntaina, että hoitajaa uhattiin ”vakavalla väkivallalla” rokotuspaikalla Turun Satakunnantiellä.

Uhkailija oli poliisin mukaan paikalle asioimaan tullut henkilö. Poliisi kertoi ottaneensa uhkailijan kiinni.

Poliisi tiedotti kiinniotosta Twitterissä kello 15.34.

Lue lisää: Vaara­tilanne rokotus­paikalla Turussa – hoitajaa uhattiin väkivallalla

Puolitoista tuntia aiemmin Telegram-viestisovelluksen keskusteluryhmässä oli julkaistu viesti, jossa uhattiin mennä rokotuspaikalle uhkaamaan henkilökuntaa hepatiitin tartuttamisella ja pippurisumutteen käyttämisellä.

Viesti julkaistiin kello 13.58 suljetussa Telegram-ryhmässä, jossa on noin 3 500 jäsentä. Nimimerkkiä käyttävä henkilö lähetti ryhmään kuvan käsinkirjoitetusta uhkauslapusta. ”Meen hakee koronarokotteen omakantaan,” lähettäjä kirjoitti saatteeksi. Uhkauslapun perusteella aikeena olisi ollut pakottaa henkilökunnalta merkintä koronapassiin ilman, että rokotetta olisi tosiasiassa otettu.

Telegram-viestiin saatteessa kirjoittaja kertoi olevansa menossa rokotukseen.

Uhkausviestillä on ajallinen yhteys Turun kiinniottoon. Lounais-Suomen poliisin tilannekeskus ei vastannut IS:n yhteydenottoihin.

STT oli aiemmin tavoittanut poliisin edustajan, joka ei kuitenkaan kommentoinut uhkauksen tekotapaa, kiinniotetun sukupuolta eikä epäiltyä rikosnimikettä. Tilannekeskuksesta muistutettiin, että hoitaja on rokotustehtävässä virkamies, joka nauttii normaalia vahvempaa suojaa.

Suljetun Telegram-ryhmän ylläpitäjä vahvistaa IS:lle, että kyseinen nimimerkki laittoi viestin ryhmään sunnuntaina.

– Hän jätti kerralla kauhean määrän häiriköiviä viestejä. Poistin ne kaikki. Bannasin (poistin) myös hänet ryhmästä, ylläpitäjä kertoo.

Ylläpitäjä kertoo, ettei tiedä, kuka häiriköineen nimimerkin takana on. Kyseinen käyttäjä ei ole viestitellyt ryhmään tätä ennen, vaan ilmestyi sinne sunnuntaina. Viestejä oli suuri määrä, eikä ylläpitäjä kertomansa mukaan lukenut niitä tarkemmin.

Ylläpitäjä ei tunne läheskään kaikkia ryhmän jäseniä. Jäsenet voivat kutsua ryhmään muita käyttäjiä.

– Tuomitsen tällaisen ehdottomasti, ylläpitäjä sanoo uhkailusta.

Kuvakaappaus Telegramissa julkaistusta viestistä.

Telegramiin laitettu paperille kirjoitettu viesti on osoitettu rokotuksen antajalle. Kirjoittaja käskee tätä pysymään hiljaa ja antamaan rokotteen sijasta suolaliuosta tai ei mitään. ”Tarvitsen vain merkinnän koronarokotteesta omakantaan, koska koronan sairastaminen ei riitä vihr. koronapassiin,” viestissä lukee.

Viesti jatkuu: ”Ei huutoja tai arvaamattomia liikkeitä, en halua käyttää aseena S-HCVAb pos. likaista 2ml ruiskua tai pippurisumua.”

Lyhenne viittaa C-hepatiittivirukseen. Kuvassa on verta täynnä oleva ruisku. Verta on roiskuneena tai valutettuna myös paperilapun kulmalle.

Viestin lopuksi kirjoituksessa luvataan rahapalkkio, jos ilmoitusta poliisille ei tehdä.

Poliisin tiedotuksen jälkeen Telegram-ryhmässä yhdistettiin uhkausviesti kiinniottoon. ”Sattuu oleen mun kaveri,” kirjoitti yksi käyttäjä IS:n näkemässä keskusteluketjussa. Kirjoittaja arvelee, että kyseessä olisi ”prank gone wrong” eli ylilyönniksi mennyt kepponen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?