Turkulainen Ravintola Uljas uhmaa toistamiseen koronasääntöjä - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Koronakapina sulki turkulaisbaarin ovet ja johti poliisitutkintaan – nyt sääntöjä uhmataan jälleen: ”Nähdään torstaina”

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pitää Ravintola Uljaan tapausta ”hyvin erikoisena” ja on jo reagoinut asiaan.

Logomon naapurissa sijaitseva Ravintola Uljas ei aio noudattaa koronarajoituksia.

8.12.2021 16:14

On niitä, jotka noudattavat sääntöjä ja niitä, jotka kulkevat omaa polkuaan. Turkulainen Ravintola Uljas kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, sillä yrityksessä aiotaan jo toistamiseen pandemian aikana jättää noudattamatta koronarajoituksia.

Ensimmäisen kerran ”koronakapinoiva” ravintola nousi otsikoihin syyskuun alussa, kun se ilmoitti lopettavansa kaikkien rajoitusten noudattamisen. Tuolloin Varsinais-Suomessa ravintoloiden oli suljettava ovensa klo 23 ja anniskelun loputtava tunti aiemmin. Anniskeluravintoloiden kapasiteetti sai olla puolet normaalista.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja pistäytyi paikalla lauantaina, ja toiminnalle tuli välitön loppu poliisien avustamana. Ravintola määrättiin sulkemaan ovensa kahdeksi viikoksi.

– Ravintola suljettiin suullisesti välittömästi valvontakäynnin yhteydessä. Jäimme siihen käsitykseen, että näin tapahtui, mutta sitten alkoi tulla tietoja, että siellä on jatkettu juhlintaa. Suullinen määräys oli kaksi viikkoa, ja kun sitä oli rikottu, siihen tuli kaksi viikkoa lisää, Lounais-Suomen avin elinkeinovalvontayksikön päällikkö Pepe Uskelin sanoo.

Nyt ravintolassa aiotaan uhmata rajoituksia toistamiseen. Varsinais-Suomessa anniskeluravintolat voivat olla auki klo 5–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki klo 5–01. Rajoitukset voi välttää edellyttämällä asiakkailta koronapassia.

– Hyvät kanssaihmiset, olemme avoinna jatkossa normaalisti: to klo 17-22, pe ja la klo 17-01, ilman koronapassia. Koronapassi on syrjivä, perusoikeuksia polkeva sekä perustuslainvastainen, ravintoloitsija Teuvo Kauppi ilmoitti Facebookissa ja Instagramissa tiistaina.

Hän vetoaa päätöksessään yhdenvertaisuuslakiin.

– Jokainen koronapassia käyttävä taho syyllistyy rikokseen ja syrjintään, jonka kieltää monet lait. Passin käyttö on täysin perusteetonta. Kannattaa tehdä näistä tahoista rikosilmoituksia. Aikansa kun joutuvat maksamaan korvauksia, niin loppuu passien vaatiminen. Nähdään torstaina, hän kirjoittaa.

Ravintolan uusi koronakapina on myös avin tiedossa.

– Minulle tuli eilen illalla tietoon tämä päivitys, ja meille on tullut lukuisia yhteydenottoja kansalaisilta. Meillä on iltapäivällä palaveri, ja sitten katsotaan, miten asiaa ryhdytään viemään eteenpäin, Uskelin kertoo.

Avin keinot estää ravintolan aikeet ovat rajalliset. Ravintoloitsijaa on kuitenkin lähestytty.

– Olemme antaneet hänelle ohjausta eilen. Hänelle on lähetetty sähköposti, jossa on muistutettu voimassa olevista rajoituksista ja koronapassin käyttöönottoon liittyvistä asioista. Voisi olettaa, että ne ovat hänellä hyvin tiedossa muutenkin.

Syyskuussa avin tarkastaja teki ravintolaan vierailun, joka johti lopulta neljän viikon sulkemiseen.

Jos selkeä rikkomus havaitaan, avi voi antaa määräyksen ja määräajan, jonka puitteissa asia pitää korjata.

– Jos puutteita ei ole korjattu asetetussa määräajassa tai jos velvoitteita on rikottu olennaisesti, aluehallintovirasto voi sulkea paikan enintään yhden kuukauden ajaksi.

Uskelin muistuttaa, että asiassa voi olla myös rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Ravintolan edellisen koronakapinan seuraus oli poliisitutkinta, jonka jälkeen asia eteni syyttäjälle. Tapaus odottaa tällä hetkellä syyttämispäätöstä, ja rikosnimike on terveydensuojelurikkomus.

Uskelinin mukaan tapaus on Varsinais-Suomen alueella ainoa, johon hän on törmännyt.

– Koronakriittisyyttä ja vastakkaisia mielipiteitä toki on, mutta tällaista vastaavaa ei ole tullut vastaan.

– Tämä on tosi erikoinen tapaus. Viimeksikin hän (ravintoloitsija) ilmoitteli, mitä tulee tapahtumaan ja niin myös tapahtui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?