Korona kurittaa lapsi­perheitä Turun seudulla – tartunnat keskittyvät yhä nuorempiin

Suurin osa sairaalahoitoon joutuvista on edelleen vieraskielisiä ja rokottamattomia.

Varsinais-Suomen koronatilanne on pahentunut. Epidemia kuormittaa erityisesti lapsiperheitä.

16.11.2021 15:00

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on yhä pahentunut. Tartunnat ja ilmaantuvuus ovat rajussa kasvussa, ja epidemia kuormittaa erityisesti lapsiperheitä.

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on noussut ja on nyt ennätystasolla, 9,9 prosenttia.

– Vaikka saamme tapauksia hyvin kiinni, todennäköisesti väestössä on tartuntoja vielä enemmän. Tartuntamäärät ovat korkeat, vaikka näytteitä otetaan aiempia epidemiahuippuja vähemmän, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Tartuntoja on kaikkialla Varsinais-Suomessa, eikä epidemia tällä hetkellä kohdistu mihinkään erityiseen alueeseen. Suurin osa tartunnoista saadaan samasta taloudesta. Myös lähipiirissä ja kouluissa saadut tartunnat ovat lisääntyneet.

Lue lisää: Suomessa todettu 937 uutta korona­virus­tartuntaa – katso oman kuntasi tilanne

Suurin ryhmä tartunnan saaneista on 5–9-vuotiaat ja toiseksi suurin 10–14-vuotiaat. Joissakin tapauksissa tauti on tarttunut lapsista muuhun perheeseen. Alle 12-vuotiaiden 14 vuorokauden ilmaantuvuus on Varsinais-Suomessa yli 500. Yli 12-vuotiaiden rokottamattomien ilmaantuvuus on jo yli 700.

Koronavirustaudin tuorein ilmaantuvuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 209. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 147.

Lue lisää: Alle 10-vuotiailla on nyt ensi kertaa enemmän korona­tartuntoja kuin millään muulla ikä­­ryhmällä – ”Siellähän ne tartunnat näkyvät, missä on rokottamattomia”

Keski-ikäisten ja työikäisten tartunnat ovat sen sijaan hieman vähentyneet ja vieraskielisten osuus tartunnoista pienentynyt.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on silti edelleen vieraskielisiä ja rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutuneiden keski-ikä oli viime viikolla 59,8 vuotta. Lapset sairastavat taudin useimmiten edelleen lievänä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi maanantaina yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa sairaanhoitopiirin alueella 16.11.–16.12. Toimijat voivat järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Lue lisää: Varsinais-Suomeen uusia kokoontumis­rajoituksia – yli 50:n henkilön sisä­tila­tapahtumat kielletään

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että suuria yksityistilaisuuksia järjestäessä on kiinnitettävä huomiota koronaturvalliseen käyttäytymiseen, muun muassa maskin käyttöön.

– Laaja etätyösuositus ei ole enää voimassa, mutta työnantajien on edistettävä koronaturvallisia järjestelyjä, joihin muun muassa kuuluu etätyön tekeminen työntehtävien niin mahdollistaessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Rokotukset maakunnassa edistyvät hyvin: yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 87,5 prosenttia ja toisen annoksen osalta 82 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?