Täällä poliisia ammuttiin – tragedian tapahtumapaikka on hiljainen maalaiskylä Turun pohjoispuolella - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Täällä poliisia ammuttiin – tragedian tapahtuma­paikka on hiljainen maalais­kylä Turun pohjois­puolella

Ruskon Vahdon eilisiltainen ampumavälikohtaus on rauhallisessa kylässä ennenkuulumaton tapaus.

Poliisia ammuttiin eilen Ruskon Vahdossa sijaitsevalla talolla.

24.8. 20:52

Vahto on pieni alle 2000 asukkaan kylä Ruskon kunnassa noin puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Hiljaisen ja idyllisen maalaispitäjän rauha kuitenkin järkkyi eilisiltana.

Poliisi sai Vahdossa sijaitsevaan taloon kotihälytystehtävän. Tehtävän yhteydessä talon ovella tapahtui aseenkäyttötilanne, jossa sekä poliisi että kohde vaihtoivat laukauksia.

Tehtävässä ampumisen myötä haavoittunut poliisi ei KRP:n mukaan ole hengenvaarassa. Poliisia kohti laukauksen ampunut 50-vuotias mies sen sijaan kuoli välikohtauksessa saamiinsa vammoihin. Poliisi ei ole kertonut vielä muita yksityiskohtia illan tapahtumista.

Tragedian tapahtumapaikan erottaa muusta alueesta lähinnä sitä ympäröivä poliisin eristysnauha sekä tiluksia tutkivat lainvalvojat. Muuten pihamaa oli hiljainen.

Ilta-Sanomien vieraillessa paikalla tiistaina pellon laidalla sijaitsevan asuinrakennuksen ovi oli lukon kohdalta murrettu ja oven viereinen ikkuna oli rikottu. Poliisi ei ole toisaalta kertonut, liittyvätkö rakennuksen vauriot välikohtaukseen vai ovatko ne syntyneet muuta kautta.

Alueella yli 40 vuotta asuneen Arto Laineen mukaan Vahto on aina ollut rauhallinen paikka. Maanantai-illan kaltaisia välikohtauksia hän ei muista kunnassa tapahtuneen koskaan.

– Ei tällaista ole koskaan täällä sattunut. Olihan tämä todella yllättävä tieto, tuntuuhan tämä vähän villin lännen meiningiltä kyllä, Laine toteaa.

Laineen mukaan Vahdon levottomuudet rajoittuvat lähinnä paikallisten nuorten mopoilla revittelyyn. Väkivaltaa kylällä Laine ei ole vuosien varrella havainnut.

Poliisi oli eristänyt tapahtumapaikan.

Asuinrakennuksen ikkuna oli tiistaina hajotettu.

Poliisi jatkoi tiistaina edelleen tapahtumapaikan tutkimista. Syyttäjän mukaan tapauksen esiselvitys voi kestää viikkoja.

Pellon reunalla sijaitsevalla tontilla oli välikohtauksen keskiönä olleen asuinrakennuksen ohella mittava pihamaa sekä pienempiä rakennuksia.

Tapahtumapaikalla sijaitsevasta vajassa vaikutti olevan mittava määrä erinäisiä työkaluja.

– Ikävä tapaus, ei tällaista soisi tapahtuvan, sanoo kunnanjohtaja Kari Lehtinen.

Kunnanjohtaja ja Ruskon seurakunnan kirkkoherra Pasi Salminen pitivät heti aamupäivällä puhelinkokouksen.

Myös kunnan johtoryhmä kokoontui – ja kunnanjohtaja oli yhteydessä myös Vahdon kouluun.

– Siellä ollaan valmiudessa antaa oppilaille tukea ja keskusteluapua ja tarvittaessa terapiaa. Oppilaathan ovat hyvin erilaisia, miten haluavat keskustella.

Ruskon Vahdolla toimivan kappeliseurakunnan kirkko päätettiin avata illalla halukkaille tulla keskustelemaan seurakunnan työntekijän kanssa.

– Ihmisiä on käynyt harvakseltaan, kertoo mukana ollut kirkkoherra Salminen.

Salminen kuvailee kävijöiden tunnelmaa surulliseksi ja ihmetteleväksi.

– Selvästi koetaan tärkeäksi, että on paikka, jonne voi tulla kohtaamaan toisia ihmisiä, Salminen arvioi.

Lehtinen on ollut kunnanjohtajana kolme vuotta, mutta tuntee Ruskon asiat vuodesta 2000 asti.

Mitään lähellekään tämän kaltaista tragediaa hän ei muista tapahtuneen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?