Turku saa pormestarin 100 vuoden tauon jälkeen - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turku saa pormestarin 100 vuoden tauon jälkeen

Kaupunginvaltuusto valitsee uuden pormestarin maanantaina.

Uusi pormestari valitaan Turun kaupungintalolla maanantaina.

19.8.2021 15:43

Turkuun valitaan pormestari maanantaina, kun uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa. Kokouksessa valitaan pormestari ja kolme apulaispormestaria sekä hyväksytään Turun pormestariohjelma.

Tilaisuus on historiallinen, sillä Turku palaa pormestarin johtamaksi kaupungiksi sadan vuoden tauon jälkeen.

Turun kaupunginhallitus esittää Turun pormestariksi Minna Arvetta (kok). Arve on toiminut pitkään Turun johtotehtävissä, viimeksi kaupunginjohtajana vuodet 2017–2021.

Sosiaali- ja terveydenhuollon apulaispormestariksi esitetään Elina Rantasta (vihr), kaupunkiympäristön apulaispormestariksi Ville Valkosta (kok) ja kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestariksi Piia Eloa (sd). Apulaispormestarien työnjako tarkistetaan kahden vuoden kuluttua.

Kaupunginvaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Mika Maaskolaa (sd).

Tulevan valtuustokauden 2021–2025 toiminnan ja painopisteet määrittelee Turun pormestariohjelma. Kaikki kaupunginvaltuustossa edustetut valtuustoryhmät sopivat siitä heinäkuun alussa.

Ohjelmassa määritellään kaupungin arvot, toimintatavat ja talousraami sekä tärkeimmät painopisteet ilmastotavoitteista kaupungin kärkihankkeisiin ja palvelujen kehittämiseen.

Turussa on ollut pormestari suurimman osan sen lähes 800 vuoden historiasta. Suomessa ensimmäinen maininta raadin ja pormestarin olemassaolosta on Turusta vuodelta 1324.

Kunnallispormestarijärjestelmä lakkautettiin kunnallislain muutoksella 1927. Viimeisin Turun kunnallispormestari oli Reinhold Alexander von Willebrand, mutta hänen toimikautensa päättyi jo 1921.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?