Turun koronatilanne huononee – ylilääkäri löytää tilanteeseen vain yhden ratkaisun: ”Tämä on kilpajuoksu” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun koronatilanne huononee – ylilääkäri löytää tilanteeseen vain yhden ratkaisun: ”Tämä on kilpajuoksu”

Tiistaina kokoontunut koordinaatioryhmä haluaa lyhentää rokotusten välin kahdeksaan viikkoon.

27.7. 16:40

Varsinais-Suomen koronatartunnat ovat kääntyneet jyrkkään nousuun. Sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 347 koronatartuntaa. Pelkästään viikonlopun aikana kirjattiin peräti 186 uutta koronatartuntaa. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 3,6 prosenttia, kun se 19. heinäkuuta oli 2,6 prosenttia.

– Koronatartuntojen tapausmäärät ovat Varsinais-Suomessa kivunneet viime vuoden marraskuun tasolle. Silloin meillä alkoi iso tartunta-aalto, joka kiihdytti epidemian leviämisvaiheeseen. Olemme vauhdilla menossa samaan suuntaan, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Maakunnan tiistaina kokoontunut koordinaatioryhmä näkee, että rokotuskattavuuden nousu on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä taudin leviämistä. Ryhmä puoltaa rokotusvälin lyhentämistä 12:sta kahdeksaan viikkoon.

– Väestön rokottaminen on ainoa ratkaisu pandemian kukistamiseksi. Rokotustahtia alueellamme on nyt nopeutettava, koska deltavirus on nopea leviämään. Rokottaminen on kilpajuoksu, jonka haluamme voittaa, Rintala sanoo.

Ryhmä suosittaa myös, että kunnat ottaisivat käyttöön erilaisia pop up -rokotusratkaisuja, jotta ihmiset pääsisivät rokotukseen mahdollisimman vaivattomasti.

– Tämä saattaisi antaa potkua niiden nuorten aikuisten rokotuksiin, jotka vielä pohtivat asiaa. Kun rokotteen voi hakea ilman ajanvarausta, kynnys rokotukseen menemiselle madaltuu. Kokemukset ovat kunnissa olleet kannustavia, Rintala sanoo.

Valtaosa alueen tartunnoista tapahtuu keskinäisissä tapaamisissa sekä perhe- ja kaveripiirissä. Tartunnoista 60 prosenttia todetaan 15–29-vuotiailla. Yöelämästä ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä on korkea. Samoin kesän mökkijuhlat ovat aiheuttaneet tartuntoja.

– Nuoret ovat kuitenkin olleet todella oma-aloitteisia ja kertoneet itse omalle lähipiirilleen tartunnastaan. He ovat olleet tartunnanjäljitykselle iso apu. Siitä kiitos heille, Rintala sanoo.

Sairaala- ja tehohoidon tarve ei ole kasvanut alueella. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä alle viisi potilasta.

– Rokotetut eivät juuri ole saaneet tartuntoja eivätkä joutuneet sairaalahoitoon. Kuolemantapauksia ei ole ollut Varsinais-Suomessa kahteen viikkoon, Rintala kertoo.

Koordinaatioryhmä korostaa maskien käyttöä kaikissa yhteyksissä.

– Keskustelimme myös maskipakosta, jota lainsäädäntö ei mahdollista. Päädyimme laajaan ja tiukkaan maskisuositukseen, Rintala sanoo.

Maskia suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa jo peruskoulun 4. luokasta lähtien. Maskisuositus koskee myös työyhteisöjä.

Koordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukioiden sekä korkeakoulujen syyslukukausi voidaan aloittaa lähiopetuksessa.

– Haluamme viimeiseen saakka pitää koululaiset ja opiskelijat koulunpenkillä. Etäopetus on aivan viimeinen keino, Rintala sanoo.

Varsinais-Suomen koronatilannetta arvioidaan uudelleen viimeistään ensi tiistaina 2.8. koordinaatioryhmän kokouksessa.

Koko Suomessa todettiin tiistaina yhteensä 612 uutta koronatartuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?