Harvinainen bakteeri vaanii meriuimareita Turun seudulla – kolme verenmyrkytystä todettu

Vibriobakteerin aiheuttama verenmyrkytys on hyvin harvinainen.

Matalissa ja lämpöisissä merenlahdissa voi piillä kutsumattomia vieraita, vibriobakteereja. Kuva on Turun saaristosta Paraisilta.

7.7.2021 16:59

Turun seudulla on viikon aikana todettu kolme vibriosuvun bakteerien aiheuttamaa verenmyrkytystä.

Asiasta kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Lue lisää: THL varoittaa helteen lämmittämillä uimarannoilla piilevästä riskistä –  vaarana jopa verenmyrkytys

Vibriobakteerit aiheuttavat vakavia tulehduksia. Tyypillisesti vibriobakteeri aiheuttaa vatsatautia sekä iho- ja korvatulehduksia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pahimmillaan tuloksena voi olla verenmyrkytys.

Lue lisää: Suomen vesissä muhii nyt harvinainen kolerabakteeri – tartuntoja sekä lapsilla että aikuisilla

Vibriobakteerit ovat Suomessa hyvin harvinainen syy verenmyrkytykseen. Turun yliopistollisessa sairaalassa Tyksissä niitä ei tavata edes joka kesä.

Edellisen kerran vibriobakteerit aiheuttivat vakavia infektioita Varsinais-Suomen alueella kesällä 2014, jolloin myös oli pitkä hellejakso.

Pitkään kestänyt helle lisää bakteerien kasvua merivedessä. Vibriobakteerit viihtyvät erityisesti lämpimässä ja suolapitoisessa vedessä, kun meriveden lämpötila ja suolapitoisuus nousevat otollisiksi.

– Matalissa lahdissa meriveden suolapitoisuus ja lämpö nousevat helteellä nopeasti. Se lisää myös bakteerin kasvua ja infektion riskiä, Tyksin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen varoittaa tiedotteessa.

Erityisessä riskissä ovat ne, joiden vastustuskyky on alentunut. Samoin jos uimarin iho on rikkoutunut, bakteeri voi haavan kautta päästä kehoon ja aiheuttamaan tulehduksen.

– Jos kuulut jompaankumpaan riskiryhmään, muistathan helteellä varoa uimista matalissa ja lämpimissä merivesissä. Erityisesti lahdenpoukamat ovat paitsi lomailijoiden myös vibriobakteerien mieleen, Hakanen muistuttaa.

Vibriobakteerit viihtyvät erityisesti meren rannikkovesissä. Järvissä voi Hakasen mukaan uida turvallisesti.

– Suosittelen makeissa sisävesissä uimista, koska siellä et saa vibrioita uimaseuraksi, Hakanen kannustaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?