Turku maalasi suojatien sateen­kaaren väriseksi eilen – sai tänään poliisi­hallitukselta kehotuksen maalata sen takaisin valkoiseksi

Turussa värikkääksi maalattu suojatie ei ole pian enää värikäs.

Kaupunginteatterin vieressä kulkeva suojatie sai uuden värin tiistaina.

9.6.2021 17:20

Tiistaiaamuna Turussa Kaupunginteatterin edustalla oleva suojatie maalattiin sateenkaaren värein. Nyt suojatie joudutaan kuitenkin muuttamaan takaisin valkoiseksi.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan suojatien värjäämisellä haluttiin viestiä ”ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukea seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta.”

– Maailmalta sateenkaarisuojateistä on paljon esimerkkejä Rainbow Crossroads -nimellä. Turku ja Turun Kaupunginteatteri halusivat olla osa globaalia sateenkaariviestintää, kaupunki tiedottaa.

Lystiä värikkäästä suojatiestä ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Poliisihallitus nimittäin katsoo tänään lähettämässään kannanotossa, että sateenkaarivärien käyttö suojatien kohdalla on tieliikennelain vastainen liikenteenohjauslaite.

Tältä Turun sateenkaarisuojatie näyttää.

Turun kaupunki puolestaan oli tulkinnut, että suojatien edessä olevat suojatietä osoittavat liikennemerkit ovat lain vaatimia liikenteenohjauslaitteita.

– Sateenkaarisuojatien vieressä on valkoinen suojatie ja näitä osoittamassa kahdeksan liikennemerkkiä, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

– Lakia tarkentavan asetuksen mukaan suojatie voidaan osoittaa liikennemerkeillä tai ajoratamaalauksella tai niillä molemmilla. Sateenkaarimaalausta tehdessään kaupunki ei pitänyt sateenkaarimaalausta liikenteenohjauslaitteena. Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri, sanoo Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen tiedotteessa.

Kaupunki kuitenkin noudattaa poliisihallituksen kehotusta värien poistamisesta ja suojatien uudelleen maalaamisesta, ja työtilaus on jo tehty. Ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat mahdollisimman pian.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?