29-vuotias mies tuli yllätysvierailulle – marssi suoraan olohuoneeseen ja aloitti isäpuolta kohtaan silmittömän väkivallan kääntöveitsellä - Turun seutu - Ilta-Sanomat

29-vuotias mies tuli yllätysvierailulle – marssi suoraan olohuoneeseen ja aloitti isäpuolta kohtaan silmittömän väkivallan kääntöveitsellä

61 veitseniskua toi kolmekymppiselle miehelle elinkautisen vankeustuomion.

Mikael Forsberg (oik.) tuomittiin elinkautiseen vankeustuomioon. Kuva käräjäoikeuden käsittelystä.

10.5. 19:00

Turun hovioikeus päätyi samaan johtopäätökseen kuin Varsinais-Suomen käräjäoikeus, kun se pohti, tappoiko Mikael Dan Eric Forsberg isäpuolensa erityisen raa’alla ja julmalla tavalla Kaarinassa syksyllä 2018.

Käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa 2019 tuolloin 29-vuotiaan Forsbergin elinkautiseen vankeustuomioon murhasta.

Forsberg tuli baari-illan jälkeen käymään äitinsä ja isäpuolensa luona yllättäen, meni suoraan asunnon olohuoneeseen ja iski siellä istunutta isäpuoltaan kääntöveitsellä päähän ja eri puolille kehoa yhteensä 61 kertaa.

Hän oli jo lopettanut väkivallan, kun huomasi isäpuolen olevan vielä elossa ja yrittävän nousta lattialta. Silloin hän palasi uhrin luokse ja iski tätä vielä lukuisia kertoja selkään kääntöveitsellä. Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että uhri oli tarvinnut liikkumiseen apuvälineitä, eikä hänellä tämän vuoksi ollut minkäänlaista mahdollisuutta väistää, paeta tai muutoin puolustautua tilanteessa.

Tekijä varmisti isäpuolen olevan kuollut jäädessään asuntoon puoleksi tunniksi teon jälkeen. Äiti kertoi todistuksessaan poikansa sanoneen esimerkiksi, että ”katsotaan, kun se vuotaa kuiviin”.

Vastaaja oli oikeuden mukaan käyntinsä aikana väkivaltainen myös äitiään kohtaan. Kun äiti yritti estää häntä tappamasta isäpuolta, vastaaja heitti tämän päin takkaa, minkä seurauksena äiti sai muun muassa kylkiluun murtuman. Todisteena käsittelyssä esitettiin äidin hätäpuhelu, jonka tämä soitti poikansa poistumisen jälkeen. Äiti ei uskaltanut kertoa puhelun aikana poikansa nimeä, koska tämä oli uhannut tappaa hänen koko perheensä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi vastaajan mielentilatutkimukseen. Sen mukaan hän oli teon aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset. Mies itse vastusti mielentilatutkimusta.

Forsberg valitti tuomiosta hovioikeuteen. Valituksen perusteena oli se, että hänen mukaansa tekotapaa ei voinut pitää erityisen raakana tai julmana, eikä se kokonaisuutena arvostellen ollut törkeä. Forsbergin mukaan hän oli puolustanut tilanteessa itseään. Uhrin vammat olivat olleet seurausta vastaajan itsehillinnän menettämisestä, eikä kärsimystä ollut pitkitetty.

Jutun asianomistajat vaativat vastavalituksessaan vastaajan valituksen hylkäämistä sekä suurempia kärsimyskorvauksia.

Hovioikeus linjasi, että käsittelyssä ei tullut esille seikkoja, jotka antaisivat aihetta arvioida näyttöä ja siitä tehtäviä johtopäätöksiä toisin kuin käräjäoikeus oli tehnyt. Hovioikeus päätyi korottamaan kolmelle asianomistajalle maksettavia kärsimyskorvauksia.

Murhan lisäksi Forsberg tuomittiin käräjäoikeudessa muun muassa kolmesta pahoinpitelystä, kahdesta kotirauhan rikkomisesta, kolmesta vahingonteosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta. Hän vaati, että laittomaan uhkaukseen liittyvät kärsimyskorvaukset hylätään tai niitä pienennetään. Hovioikeus jätti myös siinä käräjäoikeuden päätöksen voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?